Mitt Smarta hem system – Hur det började

By Claes

Mitt Smarta hem system – Hur det började

Min resa att skapa ett smart hem system började för många år sedan. Jag köpte en fjärrkontroll som jag kunde styra 3st uttag för belysning. Fjärrkontrollen kunde sända on och off signaler och det enda sättet att kontrollera om det fungerade var att se om lampan tändes eller släcktes. Senare, när vi flyttade in i huset under år 2001 skaffade jag mig en rörelsesensor för att tända fasadbelysningen.

Z-wave och Vera control

Intresserad av automation och teknik läste jag mycket om system för att styra belysningen och snubblade av någon händelse in på en sida som beskrev produkter om Z-wave och kontrollers. Jag köpte en Vera Light kontroller och några fibaro z-wave reläer för att testa. Med Z-wave och en kontroller kunde jag styra reläer med hjälp av tid, ljus och mobilen. Dessutom fick jag en bekräftelse på att signalen hade nått reläet och belysningen var igång. En annan sak som var lite roligt var att jag kunde styra reläer med mobilen och på så sätt styra systemet utanför hemmet. Systemet med Vera Light var allt annat än användarvänligt. I stort sett var det bara jag som kunde kontrollera systemet och det är kanske inte optimalt i en familj.

Athom Homey och Zigbee

Någon gång under 2018 läste jag om Athom Homey. Jag insåg ganska fort att detta var en kontroller som var betydligt lättare att sköta jämfört med Vera Light. Athom Homey hade även stöd för zigbee och möjligheterna utökades radikalt med fler produkter på marknaden som t ex Aqara, Philips Hue och IKEA.  Athom Homey var lätt att använda och nu började även övriga i familjen att skapa automationer och funktioner.

Home Assistant

Efter en tids användning med Athom Homey började jag även parallellt att använda Home Assistant. Anledningen till Home Assistant var att jag ville ha en bra dashboard. En dashboard som visade status på sensorer och gav mig en bra överblick. Jag hade ett motstånd mot Home Assistant pga att mycket var uppbyggt med yaml filer men på senare tid har Home Assistant utvecklats till att vara betydligt mer användarvänligt. Många av funktionerna samt automationer finns nu lätt att skapa och styra via gränssnittet. Med Home Assistant som kontroller har jag även enheter som är kopplade via Wifi.

 

Mitt Smarta hem system – Kontroller jag använder 

Mitt Smarta hem system – sensorer, lampor och brytare jag använder

Mitt Smarta hem system – Rum (inlägg läggs ut inom kort)

Mitt Smart hem system – Funktioner (inlägg läggs ut inom kort)

 

Läs mer om mitt smarta hem: Smarta Hem – Home Automation

About Claes