Styra Varmvattenberedare med kontaktor och Shelly 3em

By Claes

Styra Varmvattenberedare med kontaktor och Shelly 3em för att värma vid lågt elpris

Nu kan vi äntligen styra våran gamla 400V Varmvattenberedare så att vi kan Värma vattnet vid lågt elpris. Jag har nu fått en kontaktor och Shelly 3em på plats för att styra med Home Assistant. Med Shelly 3EM och Home Assistant kan jag styra varmvattenberedaren och få en bra överblick hur mycket energi den konsumerar. Otroligt smidigt att få till den här funktionen automatiskt nu när jag har timpris från elbolaget.

 

Vad jag använder:
Shelly 3em
Kontaktor
Home Assistant

Shelly 3em och kontaktor i Skåp

Shelly 3em till vänster och Kontaktor till höger

Shelly 3em med kontaktor

Elektriker monterade Shelly 3em och en kontaktor i elskåpet. Shelly 3em har två funktioner här hemma. Det första är att styra kontaktorn för att slå av och på varmvattenberedaren och det andra är att mäta energiförbrukningen på faserna.

Min installation av Shelly 3em i hemmanätverket och Home Assistant finns här: Installation Shelly 3EM i Nätverket och Home Assistant

Home Assistant styr Shelly 3em

Shelly 3em är kopplad till Home Assistant som sköter av och på med ett schema som jag enkelt kan ändra.

Schemat har jag skapat med en hjälpare och satt tiderna till 00:00-05:30. Mellan 00:00-05:30 kommer jag att slå på Varmvattenberedaren med Shelly 3em

Automation för varmvattenberedaren

Automation för att slå av och på Varmvattenberedaren är väldigt enkel. Som händelse tittar jag på Schemat när den växlar från av och på. Som åtgärd slår jag på och av Shelly 3em.

Det här är en väldigt enkel automation som bara tittar på schemat och inte på priset. Har några funderingar på om jag ska skapa en automation som triggar på lägsta pris men det får jag ta vid ett senare tillfälle.

 

Läs mer om mitt smarta hem: Smarta Hem – Home Automation

About Claes