Aqara vattendetektor vattensensor Installation

By Claes

Installerar Aqara vattendetektor vattensensor till mitt smarta hem

Har under en längre tid använt en vattensensor från Everspring ST812 som har varit placerad under varmvattenberedaren. Jag har även under en längre tid funderat på att köpa några extra för att placera under diskmaskinen och under diskhon men att fortsätta använda ST812 var inget alternativ då jag tyckte det skulle bli för svårt att montera.
Jag ville ha något enklare som kunde läggas direkt på golvet eller ytan som ska larmas och den skulle vara liten till formatet.

Valet föll slutligen på att testa Aqara water leak sensor model: SJCGQ11LM
Jag inhandlade 2st sensorer för att kopplas med Rasbee och styras med min Athom Homey. Fördelen som jag ser med sensorn är priset. Nackdelen med sensorn är att den inte har en inbyggd siren.

Aqara Water leak sensor
Kommunikation: Zigbee
Mått: 50 x 50 x 15mm
Batteri: CR2032

Ovansidan av sensorn:

Undersidan hittar jag batteriluckan och pinnarna för att detektera vatten

Installation

Eftersom jag använder Raspbee/deCONZ för mina zigbee enheter måsta jag först installera och koppla sensorn till min Raspbee. Här hittar ni min installation av Raspbee till min Rapberry Pi 4.
När det steget är avklarat vill jag nu få tillgång till Vattensensorn i min Athom Homey. För att göra det använder jag mig av appen deCONZ som finns i Athom Homey store.

Aqara vattensensor är installerad i min Athom Homey. Långt tryck på ikonen visas status på sensorn och på sida 2 visas batteristatus.

Athom Homey Flow

Följande funktioner kan jag använda i Athom Homey flow då:

Funktion

Följande funktion skapade jag till mitt smart hem
https://www.teknikihemmet.se/2020/07/smarta-hem-vattenlarm/

Här hittar ni mer information om vad jag använder i mitt system:

Smarta Hem

About Claes