Installation av EX8000 NIGHTHAWK X6S

By Claes

Installation av EX8000 NIGHTHAWK X6S TRI-BAND WIFI MESH i hemmanätverket

Annons:

Under ett års tid har jag använt Asus EA-AC87 som accesspunkt och nu har tidpunkten kommit för att uppgradera och testa något nytt. Anledningen att jag använder en accesspunkt är att fibernoden och Router är placerad på kortsidan av huset och det trådlösa täcker då inte hela huset. Speciellt inte 5GHz bandet som har kortare räckvidd än 2.4GHz bandet.
Dessa band har jag delat upp i funktioner. 2.4GHz bandet används till SONOS och vissa enheter som är kopplade till min kontroller för det smarta hemmet. 5GHz bandet används till telefoner och surfplattor.

Jag tittade på Netgears EX8000 som kan fungera som både accesspunkt eller som wifi extender. När EX8000 är inställd som extender skapar den en wifi länk (5GHz bandet) med den befintliga routern. Om samma ssid namn används, ska det vara möjligt att få till roaming funktion. Mao, det ska inte märkas att enheten som är uppkopplad byter nät mellan router och extender. För att denna funktion ska fungera ska enheterna stödja 802.11k standarden.
Vid accesspunkt läge kopplas EX8000 via TP-kabel till router

Vad fick jag med vid köpet:

Accesspunkten/wifi extendern
Två st strömförsörjningar där den ena inte är till för den Svenska marknaden.
DCD skiva och installationsguide.

Själva enheten är ganska stor och mäter: 227 x 170 x 93 mm.
Det finns inga fästen för att sätta upp enheten på väggen.
På framsidan av enheten finns det några LED som indikerar t ex länkstatus mm.

På baksidan av enheten finns 4st ethernetportar, USB, WPS knapp, Power och reset.

Annons:

Själva installationen var relativt enkel och jag valde att prova Extender läget.

Här fick jag valet att välja vilka band jag ville förlänga. Jag valde att förlänga både 2.4GHz och 5GHz bandet.

När jag hade valt band så ska samma lösenord väljas.Det sista jag gjorde i mina inställningar var att ge EX8000 en statisk IP adress. På detta sätt kan jag enkelt logga in igen ifall inställningar behöver göras.

Annons:

Läs mer om EX8000 på Netgears sida

Mitt nät:
Router: TP Link C2600
Accesspunkt / Extender: EX8000
Nu ska jag testa EX8000 som extender och hoppas att den fungerar bra i vårat hemmanätverk

About Claes