Använder Statiska IP-adresser i mitt Nätverk

By Claes

Jag använder Statiska IP-adresser i mitt Nätverk

Jag använder statiska IP-adresser i mitt nätverk för att jag vill hålla koll på mina enheter. Det andra skälet är att jag har många enheter som används till mitt smarta hem system och då finns det bara fördelar att använda fasta adresser.

Hålla koll på enheterna

Jag har delat upp mina enheter i olika grupper. Mobiler får IP-adresser från 192.168.1.20. Datorer får IP-adresser från 192.168.30. Skrivare och Nas från 192.168.1.50 och Kameror från 192.168.1.60.

Om jag t ex vet att min NAS har en specifik adress så tycker jag att det är betydligt lättare om jag vid tillfälle behöver logga in som admin och ändra några parametrar.

IoT enheter för smarta hem systemet

När det gäller enheter som är kopplade till mitt smarta hem system ser jag det som en fördel att tilldela en enhet med en specifik adress. Oftast vill smarta hem kontrollern veta vilken IP adress enheten har vid installation och då kan det bli jobbigt om en enhet byter adress varje gång den kopplar upp mot nätverket.

För mina IoT enheter har jag lagt alla mina Shelly enheter mellan 192.168.20.40 till 192.168.20.50. Mina Aqara FP2 börjar från 192.168.20.30 och så vidare.

Om jag t ex skulle använda dynamiska adresser kan enheten få en ny adress när DHCP bestämmer att adressen ska uppdateras. Om IoT enheten har en dynamisk adress är det möjligt att smarta hem kontrollern tappar kontakten pga IP adressen är ändrad.

Alla statiska IP-adresser i mitt nätverk sätter jag i Routern.

 

Läs mer om mitt hemmanätverk: Hemmanätverk

About Claes