Testar IKEA Vindstyrka luftkvalitetsmätare

By Claes

Testar IKEA Vindstyrka luftkvalitemätare som mäter PM2.5, Temperatur, luftfuktighet och tVOC

Vid besök på IKEA är det alltid kul att kika på de senaste pryttlarna när det gäller tillbehör till det smarta hemmet. Vid detta besök hade jag tur då IKEAs luftkvalitemätare Vindstyrka som släpptes under våren fanns i butiken. Luftkvalitet i hemmet är viktigt och på senare tid har jag köpt lite mätare för att få mer kunskap hur kvalitén på luften är i mitt hus. Tanken som jag hade var att se hur den fungerar i Dirigera hubben samt att försöka få in värdena i Home Assistant.

IKEA Vindstyrka med dator i bakgrunden

En liten kub med zigbee

IKEA Vindstyrka är en liten kub med en tydlig display som visar PM2.5 nivå, Temperatur, Luftfuktighet och tVOC.

Mått: Bredd: 52 mm, Djup: 59 mm, Höjd: 87 mm
Radio: Zigbee
Strömförsörjning: USB-C kabel (strömadapter medföljer ej)
2st knappar på toppen av enheten för inställningar och parkoppling
Tydlig display som är lätt att läsa

Display på Ikea Vindstyrka

Överst på Displayen visas en länk och det visar att den är parkopplad med IKEA Dirigera.

PM2.5 värdet visas med en siffra samt en färgkod. Grön = 0-35ug/m3, Gul = 35-120ug/m3 och Röd = Störren än 120 ug/m3. (ledsen att jag inte fick med korrekta tecken som visar micro samt kubikmeter)

Temperatur visas med hela grader utan decimaler. Det här kan jag tycka är lite billigt att inte ha med decimaler.

Luftfuktighet visas i %

Längst ned på Displayen visas tVOC med pilar som ökande, stabil eller minskande. Här funderar jag varför IKEA inte presenterar värdet.

På baksidan av enheten finns det två stycken hål och jag tror att det sitter en liten fläkt bakom plasten då jag hör ett svagt surrande ljud.

Parkoppla med IKEA Dirigera

Att koppla Vindstyrka till Dirigera hubben var enkelt och smidigt. Jag tycker att IKEA har lyckats bra med deras nya app Home Smart. Jag valde Lägg till en produkt -> Luft -> Luftsensor VINDSTYRKA. Följde instruktionen i appen och VINDSTYRKA var kopplad till min Dirigera hub.

Klickar jag på Ikonen för Vindstyrka får jag upp bilden nedanför med värden och färgkoder. Klickar jag på PM2.5 får jag upp ytterligare en bild med fler förklaringar.

Nu tror jag att Vindstyrka är tänkt att fungera tillsammans med Starkvind (som jag inte har) som är IKEAS luftrenare så jag hittade inget sett att prova någon automation i Dirigera hubben.

IKEA Vindstyrka och Home Assistant

Då jag använder Home Assistant som min primära kontroller för att styra alla mina enheter i hemmet vore det topp om jag kan få in värdena från Vindstyrka till Home Assistant. Detta är möjligt för mig då hag har anslutit Dirigera till Apple HomeKit och genom HomeKit tillbehör kan jag få in värdena till Home Assistant. Inte den mest optimala lösningen men det ser ut att fungera.

Nu tänkte jag ha Vindstyrka igång under några veckor samt att prova den på lite olika platser i huset för att se om värdena ändras.

Har haft den i drift under ett tag och PM2.5 värdena går upp och ned. Högsta värdet jag har mätt i mitt hem är 17 och de får jag väl se som bra.

Läs mer om mitt smarta hem: Smarta Hem – Smart hem system – Home Automation

About Claes