Wifi 802.11ac – problem med hastighet

By Claes

Annons:

Problem med hastigheten mellan router och klient

I ett tidigare inlägg Köpa router till hemmanätverket skrev jag om Wi-Fi 802.11ac prestanda. Wi-Fi hastigheten som marknadsförs är uppmätta i lab och stämmer sällan överens med vad du kan uppnå i hemmet. Lugn, det är troligtvis inte din router det är fel på om du får låga resultat, det kan även vara klient (enhet) som är ansluten till router.

Utvecklingen av 802.11ac började under 2008 och första chipset levererades från Quantenna under 2011 för routers och konsumentelektronik. Källa: Wikipedia
Det finns två generationer av 802.11ac. Generation ett och generation två. De flesta tillgängliga produkter som finns på marknaden är baserade på  generation 1.

Generation 1 använder sig av SU-MIMO (Single User – Multiple Input Multiple Output) och en kanalbredd på 80MHz. Frekvensen är 5GHz.
Teknik i Hemmet

SU-MIMO

SU-MIMO router kan bara kommunicera med en klient i taget oavsett hur många antenner/radio den har.
Bilden nedan visar en 3×3 router som kommunicerar med 2×2 klient.
Teknik i Hemmet

Om vi nu tittar på hastighet mellan router och klient. Bilden nedan beskriver en 3×3 router och klienter som är 1×1, 2×2 och 3×3.
Ifall klienten är 1×1 kan den bara utnyttja en ström från routern som i generation ett är 433Mbit/s. Nyare mobiler och surfplattor är 2×2 enheter och kan då utnyttja två dataströmmar från router. Nyare datorer har 3×3 och kan då få tillgång till tre dataströmmar med en max hastighet av 1300Mbit/s. Detta är vad standarden säger, verkligheten är något helt annat.
Själv mätte jag ca 500Mbit/s mellan Iphone6(2×2) och F-secure sense(3×3)
Om du har köpt en ny router för att få högre hastighet är det viktigt att kontrollera hur många dataströmmar klienten kan hantera.
Teknik i Hemmet

Generation två använder sig av MU-MIMO (Multi User – Multiple Input Multiple Output), kanalbredd på 160MHz och ytterligare en dataström, frekvensen är 5GHz. Med bredare kanaler blir hastigheten högre. Vi börjar nu se produkter i generation två på marknaden som t ex router TP-LINK C2600.
Det är viktigt att komma ihåg att för att använda generation två måste även klienten hantera generation två av 802.11ac.
Teknik i Hemmet

MU-MIMO

MU-MIMO router kan kommunicera med fler enheter på samma gång.

Teknik i Hemmet

Hastigheter mellan router och klient.

Teknik i Hemmet

Källa: Cisco
Källa: Wi-Fi org

About Claes