Energiförbrukning i Huset 2023

By Claes

Nu är året 2023 avslutat och jag sitter och tittar på energiförbrukningen i huset 2023

Nu när vi har avslutat 2023 sitter jag och tittar på energiförbrukningen i huset 2023 och jämför med föregående år. Mitt mål var att den total energiförbrukningen skulle landa på ca 17000 kWh men vi förbrukade 18559 kWh. +15559 kWh.

År 2022 förbrukade vi på 20301 kWh
År 2023 förbrukade vi 18559 kWh

 

Huset är en villa på 150 m2, byggt 1983 och har direktverkande el.
Värme: Luftluftvärmepump, el-golv och kamin
Produktion: Solceller
Ventilation: FTX
4 personer i hushållet

 

Ovan bild är Energidistributionen i huset med Solceller, Export och Import. Huset konsumerade 18559 kWh, Vi köpte 12764 kWh och exporterade 7257 kWh.

 

De stora förbrukarna är: Varmvatten, Värme, El-bilen och Spa-badet.

Energiförbrukningen per månad

Tittar jag på Energiförbrukningen per månad ser jag att Oktober, November och December har en ordentlig ökning. Jag tror att det beror på att dessa månader har varit relativt kalla. Värmen slogs på redan i Oktober för att öka under November och December. En annan faktor är att bilen som går på el har fått gått mer än vanligt pga att fler personer nu nyttjar bilen. Bilen drar dessutom betydligt mycket mer under kalla dagar och får laddas oftare.

Energiförbrukningen enskilda enheter

Under 2022 och 2023 har jag börjat mätt energiförbrukningen på enskilda enheter. Här vet jag att det finns brister i vissa enheter då jag har fått skapa egna metoder för att mäta utrustning. T ex har jag haft en automation på varmvattenberedaren där jag har har använt information på HAN-porten för att avgöra om Varmvattenberedaren är igång. Jag vet att den funktionen inte har varit 100%. En annan sak är att det var först i Oktober i år jag kan mäta energiförbrukningen på bilen genom en ny laddstation som blev monterad.

 

Ändringar från 2023 till 2024 för att mäta energiförbrukning

I oktober fick jag upp utrustning för att mäta El-bilen och i slutet på December fick jag 2st Shelly 3EM monterade. En Shelly 3EM mäter energiförbrukning på Varmvattenberedaren och den andra kommer att mäta Spis/Ugn och Mikro i köket. Det enda som jag nu inte kan mäta i huset är några el-element och tvättmaskinen. 2st El-elementen är igång de kalla dagar och nätter när inte pumpen orkar med och värma hela huset.

 

All min information om energiförbrukning loggas i Home Assistant

 

Läs mer om mitt Smarta hem: Smarta Hem – Home Automation

 

Läs mer om min installation av Home Assistant: Home Assistant Kontroller

About Claes