Nanoleaf Essentials A19 E27 – installation och test

By Claes

Nanoleaf Essentials A19 E27 Installation och test

Några nya lampor behövde jag absolut inte köpa men för att börja testa kommunikationsstandarden Thread behövde jag ha något som kunde kontrolleras.

Jag kunde ha skaffat mig en smartplug men nu föll valet på en lampa som hade Thread och valet föll på Nanoleaf Essentials A19 E27.

Nanoleaf Essentials A19 E27

Sockel: E27
Kommunikation: Thread & Bluetooth
Färgtemperatur: 2700 – 6500K
Dimbar: Ja
W = 9W
Strömförbrukning avstängd: 0.26W (230V)
Färger: Ja (16M)
Kompatibel med Thread Border Routers: Apple TV 4K Gen2, Apple HomePod mini
Källa: https://nanoleaf.me/en-EU/products/nanoleaf-essentials/#specs-and-faqs

Nanoleaf Essentials A19 E27 installation

För att installera dessa lampor och använda sig av Thread behöver jag ha en Thread Border Router. Eftersom jag precis skaffat en Apple TV 4K (gen2) kan jag nu testa dessa lampor med Homekit.

I Homekit var processen för installationen väldigt enkel. Klickade på + symbolen längst upp i högra hörnet och valde Lägg till tillbehör. Nu plockade jag fram den lilla koden som följde med i kartongen för lampan och skannade den med kameran. Såg även att denna kod fanns printad på själva lampan men eftersom jag redan hade skruvat i lampan i sockeln var det enklare att använda papperslappen. Kan nog vara värt att skriva ner koderna någonstans ifall jag tappar lappen.

Efter att jag skannat koden på lampan dök den upp fint i Homekit och jag kunde nu bestämma vilket rum den skulle placeras i.

Testade nu ifall lampan gick att kontrollera i HomeKit och det fungerade hur fint som helst. Lampan reagerade direkt men nu satt jag och funderade på om lampan är ansluten via Blueooth eller Thread. Jag är ganska övertygad om att själva parningen till HomeKit skedde med Blueooth.

Är Nanoleaf essentials A19 E27 kopplad med Blueooth eller Thread

Flyttade lampan längre bort ifrån min Apple TV 4K (gen2) för att se om den fungerade. Jodå, den fungerade fortfarande och reagerade snabbt så då borde den ju inte vara ansluten via Bluetooth men hur och vart ser jag information om Threadnätverket. Letade i både HomeKit appen i telefonen och i manyerna i Apple TV 4K men inte någonstans fanns information om lampan var kopplad via Thread.

Nanoleaf App

Laddade ner och installerade Nanoleaf Appen till iOS och hoppades att det kanske finns mer information. I appen hittade jag en meny om Thread Network och nu kunde jag se och få information hur det var anslutet.

Min Apple TV 4K som är en Thread Border Router har namnet MyHome26 och Nanoleaf Essentials A19 E27 ligger under som Routers.

Här skrev jag ett inlägg om Thread i Smarta hem

Fungerar lamporna

Nanoleaf essentials A19 E27 fungerar mycket bra. De reagerar snabbt när de kontrolleras via appen och de lyser i ett fint varmvitt sken. Nu kan dessa lampor öven lysa i olika färger men detta har jag inte provat.

Här hittar ni mer information om vad jag använder i mitt system:

Smarta Hem
Produkter
Dashboard

About Claes