Thread i smarta hem

By Claes

Vad är Thread i Smarta Hem

Inom en mycket snart framtid kommer jag att använda Thread i mitt smarta hem. Anledningen är att Thread är en av byggstenarna för den nya standarden Matter. Har nu beställt 3st Nanoleaf essential A19 och Apple TV 4K för att se hur de fungerar.

Vad är Thread

Thread är en standard för trådlös styrning och bygger på radiostandarden IEEE 802.15.4. Thread använder 6LoWPAN. Focus applikation är produkter till Smarta Hem som t ex lampor och klimatkontroll.

Några kända produkter som använder Thread idag är t ex Nanoleaf essentials A19 lampa, nanoleaf Essential ledlist, produkter från Eve, Apple Homepod mini, Apple TV 4K.

Thread nätverket består av:

Border Router
Thread Router
Thread Leader
End Device

Thread Mesh nätverk

Thread använder ett så kallat mesh-nätverk. Det betyder att klienter kan prata med varandra och repetera meddelandet vidare men det måste alltid finnas en Border router.
I Thread mesh nätverket finns Border router, Thread routers, Thread Leader och end devices.
Den enda klienten som inte kan repetera vidare är en End Device. Med Mesh-nätverk är det möjligt att bygga ett stort nätverk och det är relativt enkelt att öka räckvidden på enheter som sitter långt ifrån Border router.
Nätverkstopologin stödjer så kallade självläkande. Det betyder att om en Router går sönder eller saknas i nätverket tar meddelandet en annan väg.

För att kommunicera utåt med internet behövs en Border Router och det fina med Thread jämfört med Zigbee är att i ett Thread nätverk kan det finnas fler Border Routers. Det betyder att ifall det händer något med en Border Router tar en annan över och nätverket fortsätter att funger. I ett Zigbee nätverk kan det bara finnas en kontroller. Händer det något med den kontrollern slutar nätverket att fungera.

Källa: Home (threadgroup.org)

Thread fördelar

En stor fördel med Thread ska vara en väldigt låg latency. Tiden från att ett kommando sänds för att sätta på t ex en lampa ska vara väldigt kort

Mer om mitt smarta hem:

Smarta Hem – Home Automation

Smarta hem produkter baserade på z-wave, zigbee, thread och wifi

About Claes