Apple Homekit

By Claes

Börjar titta på Apple Homekit för att använda i mitt smarta hem

Jag använder redan Homey och Home Assistant i mitt smarta hem och jag behöver troligtvis inte mer för att styra mina enheter men jag blev nyfiken på att se hur det ser ut och vad det kan göra så jag började leka lite med Apple Homekit.

Apple Homekit Hub

För att använda HomeKit behöver jag någon av följande som hub. Apple TV, Homepod, Homepod mini eller en Ipad. Nu har jag varken Apple TV eller Homepod så jag sätter upp Huben på min gamla Ipad som fungerar som Dashboard till mitt smarta hem.

Min Ipad är en gammal iPad Air som knappt håller ihop längre men jag gör ett försök och ser hur det fungerar.

Just Apple HomeKit hub är något som intresserar mig för mitt framtida smarta hem med tanke på Thread och Matter.

Jag vet inte riktigt om det stämmer men den nya Apple TV 4K och Homepod Mini ska tydligen vara utrustade med Thread som jag tror kommer få en stor betydelse för framtida enheter tillsammans med det nya prorokollet Matter.

Apple HomeKit installation

Just denna bit var riktigt enkel och det kanske är det lite typiskt Apple, att göra saker som inte är speciellt komplicerat. I stort sett var det bara att trycka på Hem iconen och sedan var jag igång.

Apple HomeKit enheter

För att kunna komma igång, använda och automatisera något behöver jag ha enheter kopplade till min Apple HomeKit hub och nu inser jag att jag inte har några enheter. Alla mina sensorer, smart plugs, lampor och reläer är antingen kopplad till Homey via z-wave eller till deCONZ med zigbee.

Home Assistant – HomeKit

Lösningen för mig var att använda integrationen i Home Assistant som heter HomeKit. Det finns 2 integrationer att välja på och om jag har förstått rätt är Homekit valet för att föra över Home Assistant enheter till HomeKit och HomeKit-tillbehör för att få över enheter från HomeKit till Home Assistant. Jag valde HomeKit och efter lite meckande fick jag upp mina enheter i Home Assistant i Homekit och nu kunde jag äntligen börja testa. För att begränsa informationsflödet från Home Assistant till HomeKit valde jag att bara visa några enstaka lampor, en sensor och några virtuella switchar.

HomeKit Automations

Efter att jag installerat några enheter för att testa med var det nu dags att titta på hur och vilka automationer jag kan använda med HomeKit.

För att komma till automatiseringar använder jag min mobil och klickar på Automatisering (symbol längst ner). Där efter klickar jag på + tecknet längst uppe i högra hörnet och väljer automatisering.

Nu kan jag välja mellan följande:
Personer kommer
Personer lämnar
En tid på dagen
Ett tillbehör styrs
En sensor känner av något

Vid första blicken känner jag att det inte finns så många val att göra i HomeKit jämfört med tex Home Assistant och Homey. Men, har bara börjat titta på HomeKit och kommer säker hitta fler spännande funktioner.

Min första HomeKit automation

Jag tänkte börja med en automation som är helt central i mitt smarta hem. Plats, Geofence eller närvaro. Jag har denna automation just nu i Homey och det fungerar mycket bra men tänker nu flytta funktionen från Homey till HomeKit.

Vad jag använder är en virtuell switch (hjälpare) som är uppsatt i Home Assistant och med hjälp av funktionen Personer kommer och Personer lämnar ska jag toggla switchen på och av. När switchen är på = Jag är hemma. När switchen är av = Jag är borta. Har en sådan switch för alla i familjen för att kunna styra individuella automationer i olika rum.
Har även en funktion som heter hemmaläge i mitt system. Den löste jag också med Homekit genom att använda funktion Den första personen kommer hem och Den sista personen lämnar platsen.

Min första automation med HomeKit var enkel att sätta upp och nu ska jag prova hur den fungerar.

Mer om mitt smarta hem:

Smarta Hem – Home Automation

About Claes