Automatiskt solskydd i mitt hem

By Claes

Automatiskt Solskydd med IKEA Fyrtur, Smarta Hem kontroller och Philips Hue utomhussensor

En av anledningarna till att vi monterade IKEA Fyrtur i vissa rum var att använda dom som automatiskt solskydd under sommaren. Huset blir riktigt varmt under soliga sommardagar och det är svårt att få bort värmen i huset. Vi hoppas nu att rullgardinerna ska skydda lite från solens strålar, på det viset få ett behagligare inomhusklimat samt att undvika fläktar och i vissa fall att slå på AC:n. Visst vore det bra om vi kan spara några slantar när vi undviker att använda AC:n och samtidigt spara lite på miljön.

För att skapa automatiskt solkydd funktion använder jag mig av följande produkter

Athom Homey

IKEA Fyrtur

IKEA Gateway

Philips Hue utomhussensor

Appen Virtual Devices. Skapade en virtuell enhet (Solskydd)

Mäta ljus

Först måste jag ta reda på om solen skiner och det gör jag med Philips Hue utomhussensor. Utomhussensorn rapporterar Ljus (Lux) till Athom Homey och jag har nu skapat ett ”Flow”, när ljussensorn rapporterar över 50000 Lux kommer den virtuella enheten ”Solskydd” att aktiveras.
När ljussensorn rapporterar under 5000 Lux kommer den virtuella enheten att avaktiveras.

För att komma fram till 50 000 Lux använde jag mig av Athom Homey insight. Med Athom Homey Insight kan jag se hur ljus varierar historiskt och kan mäta ljuset på en molning dag och en dag med solsken.

Aktivera / Avaktivera solskydd

Om den virtuella enheten solskydd aktiveras kommer jag nu också att kolla om den virtuella enheten Sommar är aktiverad. Virtuella enheten Sommar aktiveras automatiskt den 10:e Maj.
Om både de virtuella enheterna Solskydd och Sommar är aktiverad kommer IKEA fyrtur att sänkas med 80% på den sidan av huset där utomhussensorn är monterad. När Solskydd avaktiveras kommer IKEA Fyrtur att sättas i läge 0 (Uppdragna gardiner).
Nu har jag skapat ett helt automatiskt solskydd som både aktiveras när vi är hemma och är borta

Automatiskt Solkydd med Home Assistant

Sedan en tid tillbaka använder jag nu Home Assistant som kontroller i mitt smarta hem och denna funktion fungerar precis på samma sätt men att jag nu har all automation i Home Assistant istället för i Homey.

Nedan en bild på min rullgardin som entitet i Home Assistant med två stycken automatiseringar.
Automation rullgardin ner – solsken

Här hittar ni mer information om vad jag använder i mitt system:

Smarta Hem

About Claes