Vlan i hemmanätverk för att separera enheter

By Claes

Jag använder Vlan i hemmanätverk för att separera enheter

I mitt nätverk ökar antalet wifi enheter för mitt smart hem system. För att tänka lite på säkerheten har jag skapat två nätverk här hemma med Vlan. Jag vill bestämma hur enheterna ska kunna kommunicera med varandra i nätverket och om de ska ha åtkomst till internet. Mina smarta hem enheter har t ex ingen tillgång till NAS och datorer.

Mitt Vlan nätverk fungerar både med kabel och Wifi där mina standard enheter får IP adressen 192.168.1.xx och mina IoT enheter får adressen 192.168.20.xx

De enheter som jag har på mitt IoT när är följande: Raspberry Pi (Home Assistant), IKEA Dirigera, Philips Hue, Shelly, Netatmo, Everything presence one, Ring, BWA Spa, Aqara FP2, Daikin, Wled och Energy intelligense och Halo Wallbox

Enheterna på mitt standard nätverk är Datorer, Mobiler, NAS, IP kameror och Sonos.

Mitt IoT nätverk använder jag också som gästnätverk för vänner och bekanta

En bild på mitt nätverk med VLAN

Bild på mitt hemmanätverk med Vlan 2023

Utrustning som jag använder i mitt nätverk är från Ubiquiti.

Router: Unifi Dream Machine
Accesspunkter: FlexHD och AC Lite
Switchar: USW Lite 16 PoE, tre stycken USW Flex Mini

Med Unifi kan jag sätta upp Vlan och regler för Vlan, mao regler för hur enheter får kommunicera med varandra i nätverket och om de ska ha tillgång till Internet.

Länk till mitt inlägg om att skapa ett Vlan nätverk med Unifi: Skapa ett Vlan med Unifi
Länk till mitt inlägg om Regler för mitt Vlan med Unifi traffic rules: Regler för mitt Vlan med Unifi traffic rules

Läs mer om mitt hemmanätverk: Hemmanätverk

About Claes