Skapa ett Vlan med Unifi

By Claes

Skapa ett Vlan med Unifi för att separera enheterna i mitt nätverk

Jag använder Vlan i mitt hemmanätverk för att separera mina enheter för mitt smarta hem system. Jag vill inte att dessa enheter ska ha tillgång till mina datorer och NAS och jag ser det som ett sätt att skapa ett säkrare nätverk. För att skapa ett Vlan med Unifi gjorde jag som följande:

Nytt Nätverk

Först loggade jag in i min Router och klickar på kugghjulet och väljer Nätverk.

När jag har klickat på nätverk får jag upp mina nätverk som jag har och tänker skapa. Innan jag hade mitt IoT nätverk fanns det bara ett nätverk och det var LAN Home. För att lägga till ett nätverk klickar jag på New Virtual Network. I bilden nedan har jag skapat ett nytt nätverk som jag kallar IoT som jag har gett Vlan ID 20. IP adresserna för detta nätverk kommer att bli 192.168.20.xx jämför med Lan Home som blir 192.168.1.xx

Mina inställningar för mitt IoT nätverk ser ut enligt bilden nedan

Wifi till mitt Vlan IoT

När jag nu har skapat mitt IoT nätverk med Vlan ID 20 vill jag ha ett Wifi nätverk som är kopplat till IoT. Jag skapar ett Wifi nätverk med SSID IoT_Devices, lösenord samt att jag lägger det på 2.4GHz bandet. Finns ingen anledning för mig att sända detta på 5GHz bandet.

Nu har jag skapat ett nätverk som jag kallar IoT samt ett Wifi nätverk med SSID IoT_Devices. Varje gång en wifi enhet kopplar upp sig på IoT_Devices kommer den automatiskt få IP adressen 192.168.20.xx.

Med denna konfiguration kommer båda nätverken kunna prata med varandra och jag måste nu skapa brandväggsregler/trafikregler i Unifi för att separera nätverken. Jag vill att t ex min Home Assistant ska kunna kommunicera med mitt LAN Home nätverk och min telefon ska självklart kunna få kommunicera med IoT nätverket.  IoT enhet ska inte kunna ta kontakt med LAN Home utan mitt medgivande.

Utrustning som jag använder i mitt nätverk är från Ubiquiti.

Router: Unifi Dream Machine
Accesspunkter: FlexHD och AC Lite
Switchar: USW Lite 16 PoE, tre stycken USW Flex Mini

Länk till mitt inlägg om Regler för mitt Vlan med Unifi traffic rules: Regler för mitt Vlan med Unifi traffic rules

Läs mer om mitt hemmanätverk: Hemmanätverk

About Claes