Shelly 3EM för att mäta energiförbrukning

By Claes

Köpte Shelly 3EM för att mäta energiförbrukningen på Varmvattenberedaren

Mitt projekt att kunna mäta och styra mina elektriska produkter i huset fortsätter och nu kan jag snart bocka av ytterligare en produkt genom att kunna mäta energiförbrukningen på varmvattenberedaren. Jag har en viss typ av mätning via HAN porten på elmätaren men tyvärr är den inte 100% korrekt. Genom att montera en Shelly 3EM kommer jag få en riktigt bra bild på hur mycket energi varmvattenberedaren konsumerar samt att jag kommer få möjlighet att styra av och på med hjälp av en kontaktor.

Min tanke med Shelly 3EM och en kontaktor är att kunna styra varmvattenberedaren. t ex slå på när timpris är lågt eller när jag har produktion ifrån solcellerna.

Nu väntar jag på att elektrikern ska komma hit och montera Shelly 3EM, Kontaktor

Uppdatering 2024-01-01: Nu har jag äntligen fått igång mina Shelly 3em.

Shelly 3em och kontaktor i Skåp

Shelly 3EM Energiförbrukning

Jag köpte 2st Shelly 3EM. En är monterad för att mäta energi och styra en kontaktor för varmvattenberedaren och den andra placerade jag på Spis/Ugn och Micro i Köket.

Shelly 3EM mäter energiförbrukning per fas och i Shelly appen får jag upp energiförbrukningen när produkten används men inte för att logga dag/vecka/månad. Jag tror att det finns en sådan funktion men då måste man använda Shelly Cloud och det är inte aktuellt för mig.

 

Jag använder Home Assistant

Även i Home Assistant kommer alla faser upp men ingen som visar totalen.

För att skapa en en ttl Power/Energi sensor skapade jag en sensor i med hjälpa av PowerCalc integrationen.

Nu kommer jag få en sensor som heter Shelly Varmvattenberedare Energi och en som heter Shelly Varmvattenberedare power. Med hjälp av dessa kan jag nu logga energiförbrukningen per dag/vecka/månad/år. Samtidigt kan jag få upp sensorn i Home Assistant Energy Dashboard för en bra och tydlig överblick.

Home Assistant Energy Dashboard

På Home Assistant Energy Dashboard får jag nu upp Shelly Varmvattenberedare och jag kan se att jag har använt 13 kWh. Shelly Spis och Ugn är lite lägre, 0,24 kWh har dessa förbrukat. Inte så mycket för idag tror jag att bara Micron har körts.

 

Jag använder även Shelly 3EM för att styra kontaktorn till Varmvattenberedaren. Inlägget hittas här: Styra Varmvattenberedare med kontaktor och Shelly 3em

 

Läs mer om mitt smarta hem: Smarta Hem – Home Automation

About Claes