Shelly Motion 2 – Installation & test

By Claes

Installerar och testar Shelly Motion 2 med Home Assistant

2021 installerade jag Shelly Motion för att använda i mitt smarta hem. Shelly Motion är en riktigt bra rörelsesensor och jag är nöjd med prestandan men det som är lite tråkigt med den sensorn är designen. Den är väldigt stor och jag tycker att den ser ut som en tvålkopp.

Uppföljaren Shelly Motion 2 har funnits en stund på marknaden och vid en beställning av några Shelly 3em köpte jag även en Shelly Motion 2 för att testa. Mycket därför att jag tycker att utseendet på sensor är ett stort lyft jämför med Shelly Motion!!

Shelly Motion 2

Kommunikation: Wifi 2.4GHz
Sensorer: Rörelse, temperatur, lux, vibration
Ström: Uppladdningsbart batteri via USB-C
Storlek: 89.3 x 41.4 x 22.9mm
Väggfäste: Ja
Batteritid: 12-18 månader (Beroende på användning)
Källa: https://www.shelly.cloud/en-us/products/product-overview/shelly-motion-2-1

Installation i Hemmanätverket

Att installera Shelly Motion 2 i hemmanätverket är en enkel procsess och det medföljer en väldigt bra beskrivning.

Jag började att ladda upp batteriet fullt och sedan använde jag medföljande pinne och klickade på resetknappen för att sätta sensorn i AP mode.  Väl i AP läge kan jag ansluta från datorn till shelly motion via wifi. När sensorn var kopplad med datorn loggade jag in i sensorn via 192.168.33.1 för att komma åt web interfacet.

Nästa steg var att koppla sensorn till hemmanätverket och då gick jag till fliken Internet & Security -> WIFI mode – Client -> klickade i rutan Connect the shelly device to an existing network -> Skrev in mitt SSID och lösenord så var den ansluten.

Installation i Home Assistant

För att använda Shelly Motion 2 med Home Assistant måste jag enable COIOT. Denna funktion hittar jag under Internet & Security -> COIOT -> Klickade på Enable ColoT -> Skriver in adressen till Home Assistant som i mitt fall är 192.168.20.10: 5683

För att sedan få in Shelly Motion 2 i Home Assistant klickar jag på Inställningar -> Enheter och tjänster -> Lägg till Integration -> Shelly -> Skriver in IP adressen till sensorn som den fått av hemmanätverket. Jag brukar alltid tilldela produkter som är kopplade via WIFI en statiskt adress.

Sensorer i Home Assistant

Battery
Luminosity
Motion
Temperature
Vibration

Fördelar och Nackdelar

Fördelar om jag jämför med första generationen Shelly Motion är design och att det har tillkommit en temperatur sensor.

Nackdelar om jag jämför med andra sensorer som jag har i huset är storleken på sensorn och priset. En annan sak som jag inte riktigt har koll på men ska testa är hur sensorn rapporterar ljus. Rapporterar sensorn ljus bara vid rörelse och vid inställningen Illumination definitions eller rapporterar sensorn ljus i ett tidsintervall.

För att testa hur ljussensorn rapporterar har jag ställt den i ett fönster där jag vet att det inte förekommer någon rörelse.

Den blå grafen är Shelly Motion 2 och den lila grafen är en Philips Hue som sitter utomhus. Som det verkar så rapporterar Shelly Motion 2 lux utan rörelse men inte speciellt frekvent.

Jag tycker att Shelly Motion 2 är en sensor som detekterar rörelse snabbt men pga priset kommer det nog inte bli fler i mitt hem

Läs mer om mitt smarta hem: Smarta Hem – Smart hem system – Home Automation

About Claes