Mäta luftkvalitet med Aqara TVOC sensor

By Claes

Köpte en Aqara TVOC sensor för att mäta husets luftkvalitet

Av ren nyfikenhet köpte jag en Aqara TVOC sensor för att se om luftkvaliten i huset är OK. Om jag har förstått rätt så är VOC (Volatile Organic Compunds) Flyktiga organiska ämnen och TVOC står för Total Volatile Organic Compunds.  Enligt Aqara hemsida kan VOC komma från Elektronik, konstruktionsmaterial, möbler, sprayer som rengöringsmedel mm.
Källa: https://www.aqara.com/en/product/tvoc-air-quality-monitor
Ska jag vara riktigt ärlig har jag ingen aning om hur jag ska tolka värdena som kommer ut från sensorn som just nu indikerar 150ppb. Måste läsa mer och lära mig vilka värden som är OK.

Aqara TVOC sensor

Model: AAQS-S01
Mått: 41.6 x 76 x 14 mm
Batteri: 2st CR2450
Zigbee 3.0
Sensor: TVOC, Temperatur och luftfuktighet
Display: E-ink

Då Aqara TVOC sensor använder zigbee 3.0 som kommunikation har jag kopplat den till Home Assistant via ZHA.

Mätresultat

Tänkte mäta under en vecka och se om det blir några förändringar.
Uppdatering 2023-06-25: Nu har det gått lite längre tid än en vecka och ska jag vara riktigt ärlig så vet jag inte vad jag ska denna sensor till.
VOC mätaren går upp och ned men jag har ingen aning om vad den reagerar på. Ett annat problem jag har är att sensorn tappar kontakten med Zigbee koordinatorn (ZHA med SkyConnect). Ska byta batteri och prova några veckor till så får vi se om den får stanna i mitt hem eller om den åker ut!

Uppdatering 2023-07-14: Efter batteribyte fungerar Aqara TVOC sensor bra och den rapporterar direkt till Home Assistant via ZHA integrationen.

Kopplad med ZHA

Jag har kopplat sensorn via ZHA integrationen till Home Assistant. Jag får upp följande sensorer: Luftfuktighet, Temperatur och VOC värden,

Home Assistant Aqara TVOC sensorer

TVOC Värden som jag får i ett av mina rum

Jag har placerat sensorn i ett av mina rum här hemma och har fått följande mätresultat under några dagar. Lägsta mätresultatet är 24ppb och det högsta är 316. Det höga resultatet på 316ppb är vid ett mycket kort ögonblick. Sensorn är placerad på en hylla direkt över en dator, USB-laddare och en extra skärm till min laptop.

Frågan jag nu ställer mig är vad värdena som jag mäter betyder. Är det bra och hälsosamma värden eller är det något dåligt. Problemet som jag har är att jag inte hittar någon bra förklaring till ppm värdena.

För att testa lite mer ska jag sätta sensorn i ett rum som vi håller på och renoverar.

About Claes