Asus ZenWifi ax mini

By Claes

Asus ZenWifi AX Mini installation och test

Installerar och testar Asus Zen Wifi AX för att se hur lätt det är att få igång ett wifi mesh system. I mitt hemmanätverk använder jag accesspunkter anslutna med kabel för att få en god wifi täckning i hemmet men i vissa fall är det svårt att dra kabel och då kan det passa med ett wifi mesh system.

Köpte ett Asus ZenWifi AX Mini för att se om jag kunde på ett lätt och enkelt sätt få en bra wifi täckning i hemmet.

Vad fick jag med i köpet

En XD4R router
Två XD4N noder
Strömadaptrar
En nätverkskabel
Instruktion

Spec

Mått: 90 x 90 x 80mm
Vikt: 295g
Wifi standard:
Frekvens: 2.4GHz & 5GHz
Antenn: Dual band x 2
Portar på router: 2st Ethernet gigabit. WAN & LAN
Portar på router: 1st Ethernet gigabit. LAN
Källa: https://www.asus.com/se/Networking-IoT-Servers/Whole-Home-Mesh-WiFi-System/ZenWiFi-WiFi-Systems/ASUS-ZenWiFi-AX-Mini-XD4/techspec/

Router och noder

En av de tre enheterna fungerar som Router och den enheten heter XD4R. Routern är den första enheten och ska kopplas till modemet/Fibernoden. Om jag vänder på enheterna så ser jag vilken som är router då den enheten har 2st ethernetportar.

Noden heter XD4N

Installation

Jag börjad med att placera ut enheterna i samma rum som jag har uttaget för fibernoden. Jag kopplade in strömadaptern på alla enheter och kopplade in Ethernetkabeln mellan Fibernoden och enheten som fungerar som routern. I manualen finns det en QR kod som tog mig till korrekt app och efter att jag laddat ner och startat appen började installationen som tog några minuter. Det vara bara att följa med enligt instruktioner i appen och sedan var system igång. Otroligt smidig process.

Efter att systemet var installerat och alla noder var hittade började jag att placera ut noderna i huset och testade så att jag hade god signalstyrka och det hade jag!

Test

Efter att jag hade kontrollerat signalstyrkan i huset insåg jag att jag troligtvis kunde ta bort en nod. Nu hade jag routern i en sidan av huset och en nod placerad i mitten på huset. Jag kopplade på några mobiltelefoner, 1 dator där jag spelade WoT och samtidigt strömmade youtube. 1 TV var kopplad där jag strömmade  youtube och alla dessa enheter fungerade perfekt.

På paketet står det att systemet ska kunna täcka en yta på 557m2 och det kanske stämmer med fri sikt och utan några väggar som dämpar signalen men 557m2 är en väldigt stor yta. Mitt hus är på 150m2 och jag klarade mig med 2st enheter för att få bra signal i huset.

Asus ZenWifi wifi mesh system

Väldigt enkelt att sätta upp och komma igång med! Bra system om det är svårt att dra Ethernetkabel till accesspunkter. För mig lite begränsat då det inte går att skapa VLAN för mina smarta hem enheter.

Läs mer om mitt hemmanätverk:
Hemmanätverk

About Claes