Home Assistant – Kontroller i mitt Smarta hem

By Claes

Home Assistant central kontroller i mitt Smarta Hem

Har sedan 2019 använt Home Assistant för att skapa en Dashboard för mitt Smarta Hem men har nu tagit steget och använder Home Assistant som central kontroller. Home Assistant står nu för de allra flesta automationer i mitt Smarta Hem.

Projekt byta kontroller till Home Assistant

Att använda Home Assistant var inte ett självklart val för mig. Det var först när jag av nyfikenhet ville kontrollera hur många funktioner jag kunde ersätta Athom Homey med jag insåg att det inte var så krångligt att använda Home Assistant för automationer. Jag ska erkänna att det har varit ett motstånd från mig, då jag kommer ihåg att jag tyckte det var väldigt krångligt att komma igång. Många funktioner var baserat på yaml filer men Home Assistant har utvecklats från krångligt till mycket mer mer lättanvändligt och användarinterfacet är bra.
Länk till mitt inlägg: Byta kontroller gateway – Smarta hem

Hårdvara för  Home Assistant

Som hårdvara använder jag ett Raspberry Pi 4 kort med ett 32GB minneskort

Fördelar med Home Assistant
  • Fördelar med Home Assistant som jag ser det är mängden av integrationer och add-on som finns tillgängliga.
  • Möjlighet att ta backup och spara lokalt
  • Skapa komplexa automationer
  • Skapa Dashboards för olika användare
  • Lokal funktion
Tidigare inlägg om Home Assistant

Dashboard med Home Assistant – Smarta hem

Home Assistant Backup – Smarta Hem

Home Assistant Automations – Automatiseringar

Home Assistant Energy – Energiförbrukning i huset

Skapa en Floorplan med Home Assistant

Fortsatt användning av Homey

Jag kommer fortsätta använda Homey som ett komplement till Home Assistant eftersom det är Homey som står för kommunikationen med mina Z-wave enheter. Inom kort kommer jag att testa Z-wave JS och en Z-wave sticka från Aeotec och beroende på hur det faller ut kanske Homey blir bortkopplad och pensionerad.

Uppdatering 2021-12-15
Efter att ha installerat en Z-wave USB sticka i Raspberry Pi 4 så kör jag nu de flesta z-wave enheterna via Home Assistant och än så länge fungerar det mycket bra!

Här hittar ni mer information om vad jag använder i mitt system:
Smarta Hem
Produkter
Athom Homey flows
Dashboard

About Claes