Internet fungerar inte – Hemmanätverk

By Claes

Internet fungerar inte

Internet fungerar inte eller slutade att fungera hemma hos oss under förra veckan och det är väl något som händer lite då och då men oftast har det varit korta avbrott. Denna gång har det varit en längre period pga något som hade hänt med utrustning i fibernätet. Så är det ibland, saker går sönder och ibland grävs det av en kabel men som tur är finns det mobilt bredband som backup.

Vanligtvis upptäcker jag avbrotten när någon i familjen kommer och säger: Internet fungerar inte! Då gäller det att handla snabbt! Det första jag gör är att undersöka om jag själv har internet med mobilen. Om inte mobilen har tillgång till internet tar jag en titt på fibernoden som sitter på väggen. Är led-lampan släckt eller inte blinkar så ligger problemet troligtvis utanför huset. Denna gång var det problem utanför. Mycket riktigt kom det upp en notis via appen Navet.

Under denna period med inget nät funderade jag på hur många av våra tjänster som är beroende av en fungerande internetuppkoppling. Det som jag tar som självklart slutar att fungera och det blir ganska tyst. Ta t ex musik som är en stor del i vårat hem. Allt som oftast lyssnas det på musik och musiken som jag och min familj använder kommer från tjänster som till exempel spotify som sedan streamas ut till en Sonos. Inget nät, ingen musik för ska jag vara ärlig så har jag packat ner alla mina CD-skivor och förpassat upp dessa på en vind. Oavsett om jag nu skulle få för mig att ta ner skivorna så har jag ingenting att spela upp dessa med för den gamla hederliga CD-spelaren är såld, bortskänkt eller på tippen.

Vad slutade att fungera

Allt i mitt hem som är beroende av en internuppkoppling blir plötsligt till en relativt dum plastförpackning med batteri och wifi.

Ringklockan som jag tyckte var riktigt kul vid köpet fungerar inte. Visst, den är uppkopplad till mitt hemmanätverk men för att den ska fungera med mobilen behöver den internet.

Sonos spelarna fungerar inte för de behöver en fungerande internuppkoppling om inte musik har sparats som MP3 och ligger lokalt på en NAS

Väderstationen som mäter temperatur, lufttryck och regnmängd slutar att fungera eftersom den också kräver uppkoppling mot internet.

TV via fiber fungerade inte.

Efter 3 dagar utan internet hoppade allt igång och nu är allt tillbaka till det normala. Men jag fick en ordentlig tankeställare hur mycket av mina tjänster / enheter är beroende av en fungerande internetuppkoppling.

About Claes