Eget hemlarm – enkelt att göra ändringar

By Claes

Med ett eget hemlarm är det enkelt att göra ändringar

Allt efter tiden går hittar vi nya saker som vi vill ändra och göra om i vårat egna larm. Det finns alltid saker som kan förbättras och funktioner som vi lägger till eller tar bort. Jag ångrar inte en sekund att vi slängde ut larmet från det stora märket och byggde upp vårat egna med Home Assistant och ALARMO.

Det är enkelt att göra ändringar i funktioner och det är enkelt att lägga till eller ta bort larmpunkter. Utan att det kostar en förmögenhet.

Lägger till garaget

Mitt garage har fram tills nu varit en icke larmad byggnad. Jag har nu monterat dörr och fönstersensor där det behövs och de är nu anslutna till Home Assistant via SkyConnect där jag använder ZHA, Zigbee Home Automation. Läs mer om mitt egna larmsystem här: Byggde mitt egna hemlarm med Home Assistant

Problem

Ett problem som jag insåg snabbt var att när någon kommer hem och först öppnar garagedörren går larmet. Anledningen är att vi inte har en larmpanel vid dörren och det är rackarns enkelt att glömma bort att det är larmat.

Lösningen

Lösningen på mitt problem var att jag skapade ytterligare ett område i Alarmo. Garaget fick bli en egen sektion. Genom att garaget är en egen sektion kan jag styra det separat från huset.

Jag har nu två stycken områden i Alarmo, Hem som är huset och garaget. I garaget har jag lagt till två stycken sensorer som är kopplade till dörr och fönster.

Automation för garaget

För att undvika att larmet går larmar jag av garaget när vi kommer hem med hjälp av en automation. När någon kommer i närheten av huset och ingen är hemma slås hjälparen hemmaläge på.

När: Hemmaläge ändras från av till på.

Gör sedan: Avlarma Garage.

(Under den orangea färgen är koden till larmet)

 

Larmar jag på hemma via panelen eller mobilen, larmar jag även på garaget. Larmar jag av hemma via panelen eller mobilen avlarmas garaget.


Byggde mitt egna hemlarm med Home Assistant

 

Läs mer om mitt smarta hem: Smarta Hem – Home Automation

About Claes