Vad är en MATTER Brygga i det smarta hemmet

By Claes

En Matter Brygga är en enhet som kan exponera icke Matter kompatibla enheter till en Matter kontroller

 

En Matter brygga är en hub som översätter t ex zigbee till Matter och kommunicerar över Ethernet till en Matter kompatibel kontroller.

Med MATTER blir det möjligt att använda bryggans enheter med en annan kontroller, t ex Home Assistant, Google Assistant eller Apple Home. Kontroller kan då styra enheten, tex tända, släcka, dimma en lampa.

 

Jag har två stycken MATTER bryggor som är kopplade till mitt smarta hem, Philips HUE HUB och IKEA DIRIGERA. Både Philips HUE HUB och IKEA Dirigera använder Zigbee för att kommunicera med deras enheter. Alla lampor, sensorer, fjärrkontroller mm kommunicerar med Zigbee till de hubbarna.
(IKEA DIRIGERA har inte släppt Matter officiellt än utan testas i deras Verkstad, idag är det bara lampor som fungerar över matter)

 

Philips Hue Hub till Home Assistant

Om jag kopplar min Philips HUE HUB till Home Assistant via matter kan jag styra lamporna som är anslutna till HUE hubben med Home Assistant. Hue hubben är en brygga och home assistant är en kontroller.

En MATTER brygga kan inte använda andra enheter från en kontroller

En Matter brygga kan bara sända ut sina enheter. Den kan inte ta emot. Exempel är att de enheter som är kopplade mot Home Assistant kommer inte Philips Hue att se och kunna styra.

En Matter Brygga kan inte prata med en annan Matter Brygga

En matter brygga kan inte prata med en annan matter brygga. T ex, min Philips HUE HUB kan inte styra saker som är kopplade till min IKEA DIRIGERA hub

Andra inlägg om Matter:

IKEA DIRIGERA har nu fått MATTER support för smarta lampor i Verkstaden

Philips Hue Bridge blev uppdaterad med Matter

Matter över Thread – Vad jag vet och vad jag inte vet 2023

 

Läs mer om mitt smarta hem: Smarta Hem – Home Automation

About Claes