Uppladdningsbara batterier och batteriladdare till hemmet

By Claes

Jag börjar använda uppladdningsbara batterier och batteriladdare till hemmet för Smarta hemmet produkter och övrig utrustning.

Fick helt enkelt nog en dag innan jul när det var dags att köpa batterier igen. En mängd AA, AAA och CR Batterier skulle inhandlas. För att ersätta de med låg batterinivå samt att ha lite i reserv här hemma.

Tycker att jag ständigt handlar batterier och det kanske inte är så konstigt med alla smarta hem enheter jag har i hemmet. Och övriga enheter som drivs på batteri som t ex fjärrkontroller, Yale lås mm.

Nu var det dags att inhandla en batteriladdare och gå över till uppladdningsbara batterier. Visst, CR typerna av 2032 och 1632 går ju kanske inte att ladda men AA och AAA ska nu bara köras med HR03 och HR06 modeller.

 

Istället för att gå ut och köpa ett storpack med batterier igen slog jag till och köpte laddningsbara batterier samt en batteriladdare. Batteriladdaren köpte jag på Clas Ohlson och då ingick det 4st batterier.

Från alkaliska till NiMH batterier

Nu ska jag börja köpa batterier av modellen HR03 och HR6 som är uppladdningsbara batterier av NiMH. Jag har börjat med AAA versionen HR03 och här har jag köpt en mix av märken. Har köpt IKEAS LADDA, Kjell och Company 950 mAh, Varta ACCU 800 mAh.

Nästa steg är att börja köpa AA batterierna HR6. AA batterier används i mitt hem för 2st HUE utomhussensorer och till YALE låsen. Vi har även lite batteridrivna LED slingor för dekoration som äter batterier när de är på.

HR6 och HR03 NiMH laddare

För att ladda batterierna köpte jag en relativt billig laddare på Clas Ohlson som heter Batteriladdare LCD. Tycker den gör vad den ska och är lätt att använda. Displayen visar status på batterierna när de laddas. Displayen kanske inte är av toppklass men står jag rakt framför laddaren är det enkelt att läsa och se status. Laddaren laddar både batterier av modellen HR6 och HR03. Tid för att ladda ett tomt HR03 batteri på 900 mAh är ca 5 timmar.

About Claes