Olika batterityper för smarta hemmet produkter

By Claes

Olika batterityper för smarta hemmet produkter som sensorer och fjärrkontroller

Batterilagret växer här hemma med olika typer av batterier. Det känns som jag måste ha ett visst lager med olika typer för att ha i reserv ifall någon sensor eller fjärrkontroll går tomt.

Tänk om alla produkter kunde använda sig av samma typ. Tänk vad enkelt det skulle vara om alla enheter använder AA eller AAA batterier. Då skulle jag kunna ha ett lager uppladdningsbara batterier och slippa att åka till affären för att köpa batterier som bara passar i en speciell produkt.

Jag räknade att alla mina batteridrivna enheter använder 6 olika typer av batterier.

Battrier till sensorer

Från vänster: CR2450, CR2032, CR123A, AA och AAA batteri. Tyvärr fick jag inte med CR1632 batteriet.

IKEAa nya produkter använder AAA

De senaste produkterna som jag har köpt från IKEA använder AAA batteri. Det verkar som de har gått ifrån CR2032 batteriet.

Rörelsensensor VALLHORN, Dörr och fönster sensorn PARASOLL, IKEA RODRET, IKEA SYMFONISK Ljudkontroll och IKEA STYRBAR är produkter jag använder och alla dessa använder AAA batterier.

Philips HUE en mix av AA & AAA

Philips hue inomhussensorn använder AAA batterier och HUE Utomhussensor använder AA batterier. En äldre modell av fjärrkontroll använder CR2450

CR2032, CR123A och CR2450

Jag har produkter som använder CR123A batterier och det är mina Fibaro Motion sensorer (Z-wave), Fibaro Brandvarnare och en fönster och dörr sensor från Aqara (Thread).

I många av mina Aqara sensorer sitter det CR2032 batterier. CR2032 kan jag hitta i Aqara temperatur sensor, Vibration sensor, Aqara dörr och fönster sensor. I  Aqara rörelsesensor sitter det CR2450.

Inbyggt uppladdningsbart batteri i Shelly

Jag har två stycken Shelly Motion sensorer och de använder ett inbyggt uppladdningsbart batteri. Batteriet laddas via USB

Uppladdningsbart batteripack för IKEA FYRTUR och KADRILJ och RING Doorbell

FYRTUR, Kadrilj och Ring Doorbell använder ett uppladdningsbart batteripack som går att ta ut. Batterierna laddas via USB

 

Nedan är en bild från min Home Assistant installation. Olika modeller av batterier samt hur många batterier jag använder i mina sensorer och fjärrkontroller

About Claes