Börjar testa Raspberry Pi 5

By Claes

Börjar testa Raspberry Pi 5 som förhoppningsvis ska ersätta min Pi 4

Har sedan Raspberry Pi 5 släpptes funderat på att köpa en för att i förlängningen ersätta min Raspberry Pi 4. Idag slog jag till på en Raspberry Pi 5 med 8GB RAM.

Raspberry Pi 5 med EThernet och USB-C kabel

Vad jag har gjort hittills är att jag har installerat Home Assistant och tänkte ha den parallellt med min Pi 4 en stund för att se om Home Assistant lirar på Raspberry Pi 5.

Om jag har förstått rätt är Home Assistant fortfarande i BETA för Raspberry Pi 5 och det finns fortfarande lite saker att räta ut innan släpp.
Här har jag hittat information: Raspberry Pi 5 support · home-assistant/operating-system · Discussion #2844 · GitHub

 

Min installation av Home Assistant gjorde jag med hjälp av balena Etcher och image laddade jag ner från länken ovan. Alla image för Raspberry Pi 5 har status development builds så detta gör jag på egen risk. Det finns ingen garanti att allt fungerar.

 

Efter att jag hade installerat Home Assistant startade allt upp och jag började med en ny installation. Nu ska den få ligga och snurra parallellt med min Pi 4. När Raspberry Pi 5 supportas och kan installeras genom Raspberry Pi Imager kommer jag ersätta min Pi 4.

 

Innan jag ersätter Pi 4 med Raspberry Pi 5 måste jag hitta ett nytt chassi. Det som jag har för Pi 4 kommer inte att passa eftersom vissa portar är flyttade på Pi 5.

Pi 4 vs Pi 5

Till vänster på bilden har jag min Pi 4 och till höger Pi 5. Skillnaden är att Ethernet porten och USB-portarna är flyttade.

EThernet port USB port Pi 5 vs Pi 4

 

Uppdatering 2024-02-08. Använder nu Home Assistant OS devleopment build ver 12.0.dev20240202. Denna version skrev jag till SD-kortet med Raspberry Pi Imager och valde use custom. Allt har fungerat riktigt bra och nu väntar jag bara på att Raspberry Pi 5 ska supportas fullt ut! Är riktigt sugen på att byta ut min Raspberry Pi 4 🙂

 

Uppdatering 2024-02-11: Home Assistant OS 11.5 (RPi 5) – Preview för Raspbery Pi 5 är tillgänglig via Raspberry Pi Imager

Uppdatering 2024-02-11: Installerade Home Assistant på min Raspberry Pi 5 och testar OS 11.5 Preview

 

Läs mer om min Installation av Home Assistant och vad jag använder: Home Assistant Kontroller

About Claes