Installerade Home Assistant på min Raspberry Pi 5 och testar OS 11.5 Preview

By Claes

Installerade Home Assistant på min Raspberry Pi 5 och testar Home Assistant OS 11.5 Preview.

Har haft Home Assistant installerat på en Raspberry Pi 5 sedan slutet på Januari. Pi 5 har bara varit för för att testa och jag har använt min Raspberry Pi 4 som min produktionsenhet. På Raspberry Pi 5 som jag testar hade jag Home Assistant OS development build ver 12.0.dev20240202

Igår när jag såg att Home Assistant OS 11.5 Preview fanns att ladda ner via Raspberry Pi Imager installerade jag versionen på min Raspberry Pi 5 och flyttade över alla mina enheter och automationer. Har kört denna under några timmar och det mesta verkar fungera.

Raspberry Pi 5

Raspberry Pi 5 med 8GB RAM minne.
Raspberry Pi 5 med EThernet och USB-C kabel

Installation av Home Assistant på Raspberry Pi 5

Jag använder Raspberry Pi Imager version 1.8.5. Valde Pi 5 som hårdvara och Home Assistant OS 11.5 Preview.
Raspberry Pi 5 Home Assistant install

Efter att Home Assistant var installerat på SD-kortet plockade jag bort min SkyConnect och Aeotec Zwave stick på Raspberry Pi 4 och monterade dem på Raspberry Pi 5.
SkyConnect and cable

Z-wave kontroller

När det var gjort startade jag upp Raspberry Pi 5 och återställde min Backup som jag hade tagit precis innan installationen.

Home Assistant startade upp och det mesta verkar fungera! Zigbee enheterna fungerar, Z-wave enheterna fungerar och alla mina installerade integrationer snurrar på bra förutom mina MATTER enheter. Hittade snart det som felar. Tillägg startar inte! Matter server, Mosquitto broker, ESPHome. Alla tilläg var gråa och startade inte.

Vad jag gjorde nu var en hel omstart av Home Assistant. Starta om systemet som finns under Avancerade alternativ. Efter omstarten hoppade alla tillägg igång och allt fungerade!

Home Assistant på Raspberry Pi 5

 

Preview är en preview

Jag är helt på det klara med att en preview är en preview och mycket kan fortfarande ändras. Jag vet att jag installerar på egen risk men vad sjutton!! Det här är ju kul! Det som jag alltid ser till är att jag har en nedladdad backup så jag kan återställa ifall något händer.

Nu tänker jag köra Home Assistant på min Raspberry Pi 5 och Raspberry Pi 4 får vara urkopplad och finnas som en backup!!

 

Uppdatering 20240217. Har nu använt Home Assistant OS 11.5 under en tid och allt fungerar OK. Har inte hittat några problem med min installation och de integrationer jag använder.

 

Läs mer om min installation av Home Assistant och vad jag använder: Home Assistant Kontroller

About Claes