Ska ersätta min Raspberry Pi 4 med Raspberry Pi 5

By Claes

Ska ersätta min Raspberry Pi 4 med Raspberry Pi 5

Har nu inhandlat en Raspberry Pi 5 för att ersätta min Raspberry Pi 4. Jag har använt Raspberry Pi 4 för att köra Home Assistant på sedan 2020 och allt har fungerat bra. Med en Raspberry Pi 5 kommer jag få en hårdvara som jag förhoppningsvis kommer ha länge i mitt hem. Nu går jag bara och väntar på att Home Assistant ska supporta Home Assistant på min nya Pi 5. Det ska bli riktigt spännande att se om det är någon märkbar skillnad i prestandan.

 

Den Raspberry Pi 4 jag använder idag är av model B med 2GB RAM. Min nya Raspberry Pi 5 har 8GB RAM.

Pi 5 vs Pi 4

PI 4 och Pi 5 är väldig lika förutom andra komponenter på kretskortet. Ethernet och USB portarna är flyttade mellan Pi 4 och Pi 5. Det betyder att jag inte kan använda samma chassi utan måste hitta ett annat alternativ.

Raspberry Pi 4

Modell: Raspberry Pi 4
Processor: Broadcom BCM2711
RAM: 2GB
Wifi: 2.4GHz och 5GHz 802.11ac
Bluetooth: 5.0 BLE
Ethernet port: Gigabit Ethernet
USB: 2st USB 2.0 och 2st USB 3.0 portar
Lagring: Micro SD-kort

 

Raspberry Pi 5

Processorn är en 2.4GHz quad core 64-bit Arm Cortex-A76
RAM: 8GB version LPDDR4X-4267 SDRAM
Video: VideoCore VII GPU
Wifi: DualBand 802.11 AC
Bluetooth 5.0 och Bluetooth Low Energy BLE
USB: 2st USB 3.0 portar & 2st USB 2.0 portar
Ethernet port: Gigabit Ethernet
Port för MicroSD kort

Info om Raspberry Pi 5 finns på Raspberry hemsida: Buy a Raspberry Pi 5 – Raspberry Pi

 

Läs mer om min installation av Home Assistant och vad jag använder idag: Home Assistant Kontroller

About Claes