Wifi Floor plan med Unifi Design Center

By Claes

Wifi Floor plan med Unifi Design Center – Skapar, ändrar och testar placering av accesspunkter

Det är inte enkelt att placera accesspunkter för att få bästa möjliga täckning i huset med wifi. Jag har funderingar på att ändra placeringar i mitt hem och började leka lite med Floor plan funktionen i Unifi Design Center. Här kan jag få en känsla hur Wifi täckningen kommer att bli genom att leka med olika placeringar. Att ladda upp en floor plan i Unifi OS har varit möjligt under flera år men det finns en stor skillnad. I Unifi Design Center kan jag lägga till ytter och innerväggar samt fönster.

Unifi Design Center

Genom att använda mitt Unifi konto kan jag logga in i Design Center och det första jag gjorde var att uppdatera och kontrollera min Floor plan. Min Floor plan har jag enkelt gjort i Power Point där jag har mätt huset samt placerat ut rum.

Bild på en enkel floor plan

Nästa steg var att importera filen som jag sparade till Unifi Design Center och börja addera ytter, innerväggar samt fönster.

I mjukvaran kan jag välja ytterväggar som har en dämpning på ca 12/20 dB, innerväggar som har en dämpning på ca 3/6.5 dB och fönster och andra tunna material som har en dämpning på ca 2.5/7 dB.

Floor plan i unifi design center

Här har jag adderat väggar, fönster samt placerat ut min Router som är en Dream Machine (längst till vänster), Accesspunkt av modellen AC Lite (Centrum) och en FlexHD (längst till vänster)

5 GHz WiFi täckning

Nu kan jag slå på 5 GHz Wifi täckning och se hur det ser ut. Direkt så ser jag att min Router som är placerad till vänster i huset har en riktigt tokig placering. Detta vet jag om men det är svårt att göra något åt det.
5GHz Wifi täckning floor plan

2.4 GHz WiFi täckning

2.4 GHz ser bra ut och jag har aldrig haft några problem med 2.4 GHz bandet i mitt hem.

I Unifi design center kan jag nu placera om och leka med olika placeringar för att få en uppskattning vart accesspunkterna ska placeras för att få en bra täckning samt att de inte går in i varandra.

Unifi design center är ett bra verktyg för att få en Idé hur wifi punkter kan placeras men det är skillnad i verkligheten. Dämpningar i väggar och material skiljer sig åt. Andra föremål som kylskåp, kaminer, speglar mm har också en inverkan på signalstyrka.

Läs mer om mitt hemmanätverk: Hemmanätverk

About Claes