Status på mitt Z-wave nätverk

By Claes

Kollar status på mitt Z-wave nätverk för att se att allt är OK med Z-wave JS UI

Vid olika tillfällen brukar jag kika in och kontrollera status på min enheter i Z-wave nätverket. Inte för att z-wave slutat att fungera, mest av nyfikenhet hur Mesh-nätverket ser ut. Jag vill att flertalet ska ha ett hopp eller två hopp mellan enhet och kontrollern. För att se status på mitt z-wave nätverk använder jag verktygen i Z-Wave JS UI.

I mitt hem använder jag Home Assistant för att styra mina enheter och som z-wave kontroller använder jag Aeotec Z-wave stick Gen5+. I Home Assistant använder jag Home Assistant Community Add-on: Z-Wave JS UI och Integrationen Z-wave.

Status på Z-wave och se mesh-nätverket

För att se Status på mina Z-wave enheter och Mesh-nätverket klickar jag på Z-Wave JS som jag har i Home Assistant Meny. Nu kommer jag till Z-wave JS UI kontroll Panel. Här kan jag få en bra överblick om alla enheter fungerar bra och jan även klicka på enheter för att göra z-wave inställningar.

Z-wave JS UI Home Assistant

Om jag klickar på Meny Network Graph kommer jag nu till sidan där jag kan se mitt Z-wave Mesh-Nätverk med kontrollern i mitten.

Här kan jag nu se att jag har 23 enheter som har ett hopp mot kontrollern och 6st som har två hopp. Jag har enheter som använder sig av 3 hopp och 3st enheter som använder 4 hopp. De som använder 4 hopp sitter långt ifrån kontrollern.

Alla färgkombinationer är beskrivna under Options som jag hittar längre upp på sidan.

Status på en enskild z-wave enhet

När jag ser alla mina enheter i mesh-nätverket kan jag klicka på en enhet. När jag klickar på en enhet får jag upp detaljer på enheten som: ID nummer, Status, kod, tillverkare och namn in nätverket.

Här kan jag även Pinga en enhet, köra en diagnose och klicka på rebuild routes för att se om den kan hitta en bättre väg till kontrollern.

Läs mer om min installation av Home Assistant: Home Assistant Kontroller

Läs mer om vilka z-wave enheter jag använder: Z-wave kontroller, Sensor, Switch, Smart plug, termostat

About Claes