IKEA DIRIGERA – Installation och test

By Claes

Installerar och testar IKEA DIRIGERA för att ersätta min gamla IKEA Trådfri

Jag har haft min IKEA trådfri gateway för att styra mina IKEA rullgardiner här hemma. Jag tycker att det har fungerat riktigt bra under dessa år med väldigt få problem. Idag vid ett besök på IKEA i kungens kurva såg jag att de hade fått in den nya gateway IKEA Dirigera som ersätter den äldre trådfri så jag slog till och köpte en.

Vad fick jag med i köpet

1st IKEA Dirigera
1st USB-C kabel
1st Ethernet kabel
1st Strömförsörjning

Design och portar

Jämfört med IKEA TRÅDFRI Gateway är IKEA Dirigera betydligt lägre

USB C anslutning för strömförsörjning och Ethernet uttag för att kopplas till hemmanätverket

På baksidan hittar jag en knapp som heter action och används vid installation av IKEA Dirigera. Finns även ett hål för reset

Installation

För att installera IKEA DIRIGERA var jag tvungen att ladda ned och installera en ny IKEA App i min telefon som heter IKEA Home smart. Därefter kopplade jag Dirigera till mitt hemmanätverk via ethernetkabel, strömsatte och startade appen. Efter en stund startade Dirigera upp och appen hittade enheten men innan jag kom igång laddade den ner en ny mjukvara. Denna installation var enkel med tydliga och bra guider i appen.

IKEA Home smart

Den nya appen IKEA Home smart är tydlig och väldigt lätt att använda.

Längst ner till vänster finns en hem ikon, Produkt ikon, Scene ikon och Inställningar.
Längst upp till höger en + symbol där jag kan lägga till en produkt, skapa ett rum och skapa en scen.

Lägga till produkter

För att testa dirigera la jag till 2st lampor, en fjärrkontroll och en rörelsesensor. Det som slog mig var att här har IKEA ändrat sättet att lägga till produkter. Jag kan nu lägga till en lampa utan fjärrkontroll och när jag adderade fjärrkontrollen så kan jag bestämma vilken lampa den ska vara kopplad till. Jag kan använda fjärrkontrollen för att styra en lampa eller båda två. Är jag inte nöjd med valet jag gjorde så kan jag vid ett senare tillfälle ändra vilken lampa som ska styras med fjärrkontrollen. Systemet verkar vara lite mer flexibelt jämfört med IKEA Trådfri.

IKEA FYRTUR

För att installera mina rullgardiner IKEA FYRTUR började jag med att ta bort dom från min äldre IKEA TRÅDFRI gateway. När de var bortkopplade från IKEA TRÅDFRI gateway adderade jag dem till IKEA DIRIGERA. Att lägga till dessa produkter i DIRIGERA är betydligt enklare än vad det var i den gamla gatewayen. Nu behöver jag inte koppla en repeater och inte en fjärrkontroll. Behövs en repeater och fjärrkontroll kan jag lägga till dessa vid ett senare tillfälle.

Skapa scener

Scener verkar vara ganska begränsade. jag kan t ex tända eller släcka en lampa med ett schema (tid), Följa soluppgång/solnedgång eller använda en genvägsknapp. Något jag trodde skulle vara möjligt var att kunna styra Dirigera utanför hemmet men tyvärr kan jag bara använda systemet när jag är inkopplad på mitt hemmanätverk. Att kunna styra utanför hemmet ska tydligen bli möjligt under första halvan av 2023 enligt denna länk från Ikea: https://about.ikea.com/en/newsroom/2022/05/25/ikea-launches-dirigera-the-matter-ready-hub-for-smart-products-and-a-new-ikea-home-smart-app

Matter support

Matter support verkar komma vid en uppdatering framöver om jag tolkar IKEAs nyhetsbrev korrekt. Källa: https://about.ikea.com/en/newsroom/2022/10/24/ikea-introduces-dirigera-and-the-new-ikea-home-smart-app

Jag tycker att IKEA DIRIGERA är ett riktigt lyft jämfört med den äldre IKEA TRÅDFRI Gateway. Det är betydligt enklare att koppla in produkter med riktigt bra instruktioner i appen hur jag ska gå tillväga. Mer flexibelt hur jag kan flytta produkter från skapade rum och koppla fjärrkontroller till olika lampor.

Saknar dock mer möjligheter när det gäller scener

Hur man hittar information om mjukvaran till IKEA Dirigera: IKEA DIRIGERA Firmware update

 

Läs mer om vad jag använder i mitt smarta hem: Smarta Hem – Home Automation

About Claes