ZHA Radio Migration – Conbee 2 till Sonoff ZBDongle-E

By Claes

ZHA Radio Migration – Byter ut Conbee 2 till en SONOFF ZBDongle-E

Det här var nog det mest onödiga jag gjort men jag var riktigt nyfiken på om ZHA Radio Migration fungerar och ville testa. Jag visste att jag skulle göra detta när jag får hem min Home Assistant SkyConnect men jag kunde inte vänta. Denna vecka var det reducerat pris på Sonoff ZBDongle-E som verkar ha samma hårdvara som SkyConnect så jag slog till och köpte en.

Backup Innan jag började

Innan jag började tog jag en full backup på Home Assistant samt en Backup på ZHA. Ska jag vara riktigt ärlig så var jag ganska osäker på om detta skulle fungera så när jag tryckte på Migrera Radio knappen var jag relativt nervös med vetskapen om att om det inte fungerar finns det en risk att jag får börja om från början med mitt zigbee-nätverk och det tar en stund att para alla enheter.

Klickar på Migrera Radio

OK! Då kör jag…Efter att klickat på Migrera Radio fick jag upp följande information i en pop-up ruta:

Konfigurera om ZHA
ZHA kommer att stoppas. Vill du fortsätta? Här klickade jag på SPARA

Jag följde instruktionerna, kopplade bort min Conbee 2 sticka och pluggade in min nya Zonoff sticka.
Fick upp en text om jag ville återställa en automatisk säkerhetskopia, Ladda upp en manuell säkerhetkopia eller radera nätverksinställningar och skapa ett nytt nätverk.
Jag valde att ladda upp en manuell säkerhetskopia som jag sparade tidigare. Efter att säkerhetskopian var klar fick jag upp en text att byta radions IEEE-adress. Jag klickade på SPARA och sedan fick jag upp en ruta som sa: Framgång! och jag klickade på slutför.

Funkar det?

Klickade på nätverk och såg att Radio typen hade ändrats till ezsp. Klickade på Visualisering och såg att alla enheter var kopplade. Zoomade in till Coordinatorn och mycket riktigt, Device var nu Silicon Labs EZSP.

Fortfarande lite skeptisk och provade om lampor reagerade som de skulle och ja, allt fungerade.

Jösses vad smidigt!

Dag 2 efter Migrationen – Problem problem problem

Oj vad jag var snabb och säga att allt fungerade. Dag 2 började jag märka extremt långa svarstider. Fjärrkontroller, sensorer och lampor slutade att fungera. I början tänkte jag att det var bara att para om de enheter som inte fungerade och det gjorde jag. De fungerade en stund och sedan började problemen igen..

Felkoder började ramla in i loggen och några exempel är:

[0x2b2f:1:0x1000]: Couldn’t get list of groups: Failed to deliver message: <EmberStatus.DELIVERY_FAILED: 102>

[0xac1d:1:0x1000]: Couldn’t get list of groups: Failed to deliver message: <EmberStatus.DELIVERY_FAILED: 102>

[0xac1d:1:0x0001]: async_initialize: all attempts have failed: [DeliveryError(’Failed to deliver message: <EmberStatus.DELIVERY_FAILED: 102>’), DeliveryError(’Failed to deliver message: <EmberStatus.DELIVERY_FAILED: 102>’), DeliveryError(’Failed to deliver message: <EmberStatus.DELIVERY_FAILED: 102>’), DeliveryError(’Failed to deliver message: <EmberStatus.DELIVERY_FAILED: 102>’)]

 

Jag började att leta på nätet efter fler som hade rapporterat samma felkoder. Den gemensamma nämnaren när jag läste svaren var störningar på Zigbee nätverket. Jag vet att Zigbee är extremt känsligt när det gäller störningar och framförallt ifall jag har ett wifi som överlappar kanalen. Det märkliga var att jag inte hade dessa problem med Conbee 2 stickan.

Problemlösning
  1. Jag flyttade min Raspeberry Pi4 som Sonoff ZBDongle-E är kopplad till en centralt placerad plats långt ifrån en Wifi acceess punkt. Verifierade än en gång att wifi kanalerna inte hade ändrats och jag hade en överlappning. Startade om och väntade en stund men problemen kvarstod.
  2.  Efter ett tag insåg jag att vissa lampor inte fungerade att slå på och av men de rapporterade att de var aktiva och hade kontakt med Controllern.
  3. Tog bort alla lampor som inte fungerade som de skulle och nu började det se bättre ut. Det började att fungera igen. Jag tog bort 6st enheter från Controllern och sedan parade jag dem igen.
  4. Efter att ha gjort detta verkar det fungera som det ska igen men jag kommer noga kolla alla loggar och se till så att det fungerar innan jag roppar hej!
Problem att få en tydlig överblick över kopplade enheter i ZHA

Något som slog mig när jag satte och felsökte är att det är svårt att få en bra överblick över kopplade enheter i ZHA. Jag får t ex upp en logg som säger en folkod och som hänvisar till NWK adress 0x2b2f. Vilken enhet har adress 0x2b2f och hur tar jag reda på det förutom att gå igenom alla mina 137 kopplade enheter en för en. Jag vill ha en lista där jag ser all info på en gång och som tur är hittade jag Zha Network Card som gör precis det. Zha Network Card laddade jag ned genom HACS -> Frontend.

Här ser jag namnet, om enheten är Online, IEEE och NWK adress mm. Med denna info är jag lite mer förberedd till nästa gång som jag måste felsöka mitt Zigbee Nätverk.

Dag 4 efter migrationen – Mer stabilt

Nu är zigbee nätverket mer stabilt och allt verkar fungera OK! Jag får dock upp några felkoder med NWK conflict som förbryllar mig lite.
Just i detta fall rapporteras en konflikt för adress 0xf61a men just denna adress finns inte när jag söker på den. Felsökningen fortsätter.

NWK conflict is reported for 0xf61a
Found 58:8e:81:ff:fe:50:81:c8 device for 0xf61a NWK conflict:

Dag 7 efter migrationen

Nätverket är stabilt och jag tycker att det fungerar bra men jag får fortfarande upp lite felkoder i loggen.

Dag 9 efter migrationen – Jag började om

Trots att allt fungerade fick jag upp en hel del felmeddelanden i loggen så jag beslöt mig för att börja om från början. Jag tog bort alla enheter, avinstallerade ZHA integrationen, startade om Home Assistant och sedan början jag från 0. Passade även på att byta kanal från 15 som verkar vara standard i ZHA till 25. För att byta kanal var jag tvungen att använda configuration.yaml och om jag har förstått rätt så kan jag bara byta kanal om jag formar ett helt nytt nätverk.

Mer info om att ställa in zigbee kanal i ZHA finns här: https://www.home-assistant.io/integrations/zha/

Läs mer om mitt Smarta hem: Smarta Hem – Smart hem system – Home Automation

About Claes