Wifi 6 Nätverk – 802.11ax

By Claes

Nätverk med Wifi 6 – 802.11ax

Wifi 6 eller 802.11ax som standarden heter är nästa generation efter Wifi 5 802.11ac. Det finns flera stora skillnader mellan Wifi 5 och Wifi 6 och en är den teoretiska överföringshastigheten. 9.6 Gbps för Wifi 6 och 6.93 Gbps för Wifi 5.

Hastighet

Börjar jag läsa om Wifi 6 så ser jag ofta att standarden supportar en teoretisk hastighet på hissnande 9.6 Gpbs. Om jag har förstått rätt så kalkylerar man då med en kanalbredd på 160MHz. En antenn ger då 1.2Gbps och ska man upp i hastigheter på 9.6 Gbps behöver man en router eller accesspunkt som supportar 8st antenner.

Vad man då ska tänka på är att flertalet klienter på marknaden har 2st antenner. T ex en iPhone har 2 antenner och vissa modeller är OK med Wifi 6 men bara med 80MHz kanalbredd. En iPhone kan då få en max teoretisk hastighet på 1200 Mbps.

Såg att Samsung S22 serien klarar 160Mhz kanalbredd med en teoretisk hastighet på 2.4 Gbps. Dock ska tilläggas att detta bara är modeller Galaxy S22 Ultra och S22+ och då med Wifi 6E (6 Ghz bandet). För modellen Galaxy S22 står det bara att den supportar 5 Ghz bandet och jag hittar tyvärr inga uppgifter om den modellen.

Jag funderar. I vilken situation skulle man behöva ha en länkhastighet på 2.4 Gbps…..

Batteritid

Wifi 6 har något som kan ge batteridrivna betydligt bättre batteritid. Det finns en ny funktion som heter Target Wake Time. Med tanke på alla nya Smarta Hem enheter som drivs med batterier kan detta vara riktigt bra för att reducera strömförbrukningen.

OFDMA

Wifi 6 introducerar OFDMA teknologi. Det betyder att routern kan leverera flera paket samtidigt till olika enheter. Väntetiden blir mindre och effektiviteten blir bättre. Minskad latency och ökad bandbredd för att addera fler enheter till nätverket. Denna funktion borde vara bra för de som spelar över Wifi.

Nätverkskonflikt

Något som jag tyckte var intressant att läsa om var funktionen BSS som står för Base Service Station. BSS markerar datapaket med färgerkod och ser routern ett paket som kommer från grannens router så ignoreras det. På så sätt kommer det bli enklare att få till nätverk i tätbebyggda områden. Här tror jag dock att alla grannar bör ha en ny router med senaste standarden för att denna funktion ska fungera.

Wifi 6E

Jämfört med Wifi 6 har Wifi 6E ytterligare ett frekvensband på 6GHz.

Wifi 6E har fler kanaler med 80MHz och 160MHz kanalbredd.

Kommer jag uppgradera

Jag kommer inte uppgradera till Wifi 6 då jag är mer än nöjd med prestandan på mitt Wifi 5 Gen2 nätverk. Dessutom har jag bara en klient i hushållet som använder 802.11ax standarden så jag ser inte riktigt vitsen med att spendera tusentals kronor för att köpa nya accesspunkter. Just nu…..

Läs mer om mitt hemmanätverk

Hemmanätverk

About Claes