Energiförbrukning i Villan

By Claes

Energiförbrukning i Villan

När energikostnader går upp och det kostar mer att driva sitt hus är det naturligt att se över husets energiförbrukning. Vad är det som driver upp strömförbrukningen i huset och är det något som går att åtgärda.

Jag har försökt att få en överblick i vårat hus och har försökt att mäta strömförbrukning på de enheter som har varit möjligt.

Huset är ett trähus på 150m2 byggt 1983. Bra isolerat med 3-glas fönster. Uppvärmning är direktverkande el samt kamin.
Vi är 4 personer som bor här, 2 vuxna och 2 tonåringar.

Årsförbrukning

Årsförbrukning 2019: 17627 kWh
Årsförbrukning 2020: 20688 kWh
Årsförbrukning 2021: 23679 kWh

Jämför jag 2019 och 2021 ser jag en ökning på 6000 kWh och det beror på att vi nu har 2st elbilar som laddas.

Snittförbrukning på en villa är ca 20.000 kWh/år enligt energimarknadsbyrån så jag tror inte jag ligger speciellt högt pga 2st bilar som ska laddas.

Produkter och funktioner

Jag har har specat mina produkter i kategorierna: Värme, kök, belysning, datorer/kommunikation, media. Det som jag inte har tagit upp är laddning för mobiler och annan utrustning som drivs på uppladdningsbara batterier.

Värme:

El-element, golvtermostater, Luftvärmepump, varmvattenberedare, och ventilation (FTX)

Datorer/Kommunikation och media:

3st Datorer, router, 4st switchar, 2st Wifi Accesspunkter, 1 fibernod, 2st TV, 1 AppleTV, en ChromeCast, 8st Sonos, 1 nintendo switch. 4 telefoner och 2 iPads.

Belysning:

Inomhusbelysning, trädgårdsbelysning och fasadbelysning. I stort sett alla lampor är så kallade smarta lampor baserade på Zigbee.

Kök:

Ugn, mikro, spis, kaffebryggare, diskmaskin, tvättmaskin, kyl och frys.

Övrigt:
Garage (Kyl/Frys) och spabad

Mäta energiförbrukningen

Jag mäter min energiförbrukning på följande sätt.

Totala husets strömförbrukning mäter jag genom en pulsräknare på elmätaren. Pulsräknaren är sedan kopplad till Home Asssistant Energi.
Home Assistant Energy – Energiförbrukning i huset

Enskilda enheter mäter jag på två olika sätt.
Enheter som är kopplade till en smart plug eller om en enhet har inbyggd energimätning. Dessa är kopplade till Home Assistant Energi.

Det finns enheter som inte rapporterar energi och då använder jag en Integration i Home Assistant som heter PowerCalc.
Den här integrationen upptäckte jag för att kunna mäta strömförbrukning på mina smarta lampor men insåg även att den fungerar till mycket mer.
Energiförbrukning på smarta lampor

Energiförbrukning i huset – Med laddning av bilar

Energiförbrukning nedan är en dag (April 16 2022) då alla är hemma och bilarna laddas. Då har jag en förbrukning på 111 kWh under ett dygn.

Temperatur utomhus:
Min: -4.2
Max: 16.9

Tittar jag på enskilda enheter som jag kan mäta ser det ut så här:

Alla de enheter som jag kan mäta konsumerar 29,68 kWh. Den enskilt största posten är Spabad som enligt min modell att mäta har dragit 9 kWh.

Det som jag inte kan mäta i mitt hus är varmvattenberedaren, tvättmaskin, ugn, mikro och spisen. Vad jag kommer göra nu är att ta en dag, mäta som vanligt utan bilarna så kanske jag kan komma fram till vad dessa saker konsumerar under en dag.

Energiförbrukning i huset – Utan laddning av bilar

Energiförbrukning nedan är en dag (April 17 2022) då alla är hemma. Då har jag en förbrukning på 60 kWh under ett dygn. Pulsräknaren fick inte med all info mellan 12 och 13 pga en uppdatering. Grafiken visar 58 men adderade 2 kWh så totalen blev 60.

Temperatur utomhus:
Min: + 3.5
Max: + 18.8

 

Övriga enheter som jag kan mäta konsumerade 30,01 kWh. Lite mer än i går men det beror på att jag fyllde på med vatten i spabadet så den fick jobba lite extra.
Tycker dock att 30kWh är lite väl mycket för varmvattenbredare, tvättmaskin, spis, mikro och ugn. Funderar på om jag har kalkylerat rätt när jag estimerade Daikin Luft/Luft värmepumpen. Nu har jag stängt av luftvärmepumpen ska se vad det blir för resultat imorgon.

Energiförbrukning i huset – Utan laddning av bilar och luft/luftvärmepumpen avstängd

Energiförbrukning nedan är en dag (April 19 2022). Då har jag en förbrukning på 43,8 kWh under ett dygn. Den stora skillnaden mot förra mätningen där jag hade 60 kWh är att nu är luftvärmepumpen avstängd och golvvärmen konsumerade 1.4 kWh mindre.

Temperatur utomhus:
Min: + 1
Max: + 19.1

Den totala förbrukningen är 43,8 kWh. De produkter jag kan möta förbrukade 21,99 kWh. De produkter som jag inte kan mäta som varmvattenberedare, tvättmaskin, mikro, ugn och spis förbrukade då 21,86 kWh.

Std By Strömförbrukning

Något jag har reagerat på är att vissa produkter har en väldigt hög Std by strömförbrukning. Vi kan ta Sonos som jag har mätt till 5W. Nu har jag några SONOS spelare i mitt hus och adderar jag all Std By förbrukning blir det en hel del på ett år.

Analysera energiförbrukningen i hemmet

Nu när jag börjar få en överblick på vilka enheter och produkter som konsumerar ström här hemma så börjar jag att fundera på om det går att göra något åt det! Std By strömförbrukningen är något jag ska undersöka mer och har en fundering på att sätta en smart plug på alla enheter som inte behöver vara igång 24 timmar om dygnet. Det här handlar om bekvämlighet! Det är ganska så skönt när man vill lyssna på musik och det är någon sekund från tanke till att musik ljuder genom högtalaren. Men denna bekvämlighet har också ett pris!

Återkommer med mer info när fler resultat är klara!

Länk till fortsättningen: Spara energi med ett smart hem system

Mer om mitt smarta hem:

Smarta Hem – Home Automation

About Claes