ESP8266 ESP-01 Photosensor ESPhome – energiförbrukning i huset

By Claes

Pulsräknare med ESP8266 ESP-01, photosensor modul och ESPhome för att mäta energiförbrukning i huset

En produkt som jag saknar i mitt smarta hem är en pulsräknare för att mäta energiförbrukningen i huset. När jag använde Vera Secure som kontroller till mitt smarta hem hade jag en pulsräknare från NorthQ men tyvärr fanns det ingen support för Athom Homey kontrollern. Jag har letat efter ett alternativ baserad på z-wave eller zigbee men tyvärr har jag inte hittat något som passar till mitt smarta hem. Det finns andra produkter på marknaden som t ex Aeotec energy meter men jag tycker att den är relativt dyr och jag behöver även hjälp med installation från en elektriker då det är en fast  installation i elskåpet.

ESPhome

Jag följer Home Assistant på twitter och såg en tråd om energimätning i huset som jag tyckte var intressant. Klaas Schoute hade skapat energimätare med en photodiode och ESPhome.

Tänk vad bra att kunna skapa denna lösning själv för en relativt billig slant.  Jag har aldrig använt mig av ESPhome men jag slog till och köpte en Photosensor modul + en ESP8266 ESP-01 Wifi modul. För att koppla ihop allt och prova tänkte jag använda ett startkit Aurdino Uno som jag hade hemma och presentera resultatet på min Dashboard med Home Assistant.

ESP8266 ESP-01 Wifi modul

Photosensor modul

Arduino Startpaket

Installation

Installationen av ESPhome på ESP8266 ESP-01 var allt annat en enkel. Efter att sökt information på nätet så hittade jag till slut en bra guide som jag följde och kunde ladda upp ESPhome i ESP8266 ESP-01.

Koden för pulsräknaren hittade jag på esphome: https://esphome.io/components/sensor/pulse_counter.html?highlight=pulse

 

ESP8266 ESP-01, Photosensor modul, Arduino Uno och labplatta

När allt var programmerat och ihopkopplat var det dags att prova. Genom att placera photosensorn nära en blinkande led på Arduino Uno kortet kunde jag prova att photosensorn detekterade pulserna. När photosensorn detekterade pulserna indikerade även ESP8266 ESP-01 pulsen genom att tända den blå led som är placerad på kortet. Jag kunde även se att jag fick in pulserna till Home Assistant genom ESPhome integrationen.

Nu tog jag ut labbplattan, fäste photosensorn på lysdioden och strömsatte allt med en Powerbank. Detta bara för att testa att allt fungerade.

Fungerade det

Allt fungerade bra och jag fick in resultatet till min dashboard. Denna lösning fungerade i ca 2dygn och enheten slutade att rapportera när powerbanken var tömd.

4.14 kW rapporterade pulsräknaren vid tillfället. Denna uppdateras var 60:e sekund.

Vad tänkte jag inte på

I min iver att skapa och börja labba med denna lösning tänkte jag inte på strömförsörjning till ESP8266-01. På labbplattan strömsätter jag ESP8266-01 och photosensor modulen med Arduino Uno men det kortet tänkte jag inte ha om det blir en bra och fungerande lösning.

Efter lite funderande bestämde jag mig för att ersätta ESP8266-01 med en ESP8266 nodemcu. Detta kort kan strömsättas med usb och kommer att bli en bättre lösning för mig. Dessutom tycker jag att ESP8266 nodemcu med ESP-12 är betydligt enklare att ladda upp ESPhome än i en ESP8266 ESP-01.

Nodemcu placerade jag i en apparatdosa som sitter inomhus med en USB laddare. Från Nodemcu lödde jag på en 4 trådig signalkabel som sedan är monterad på photosensorn.

Resultat efter några månaders användning

Mars 2022: Nu har jag använt pulsräknaren under några månader och med Home Assistant uppdatering 2021.8.0 blev det möjligt att logga lite mer information samt se Informationen på ett bra sätt.

Mina testresultat är från September 2021 och sträcker sig till den 15:e Mars 2022. Jag har tagit data från min leverantör och sedan jämfört med pulsräknaren.

Månad Data från leverantör (kWh) Data från Pulsräknaren (kWh) Diff
sep-21 1531 1658 127
okt-21 1678 1678 0
nov-21 2203 2187 -16
dec-21 2554 2541 -13
jan-22 2428 2434 6
feb-22 2453 2500 47
mar-22 975 1072 97

Den verkliga förbrukningen skiljer sig lite jämfört med pulsräknaren.

Här finns mitt inlägg om: Home Assistant Energy – Energiförbrukning i huset

Här hittar ni mer information om vad jag använder i mitt system:
Smarta Hem

About Claes