IKEA KADRILJ Installation

By Claes

Installerar IKEA KADRILJ rullgardin i mitt smarta hem

Början på 2020 installerade jag IKEA FYRTUR i alla sovrummen och har sedan dess varit väldigt nöjd med funktionen. Nu ville vi sätta upp en gardin i TV rummet men här ville vi inte få en mörkläggande effekt utan mer ett insynsskydd samt att dämpa solreflexerna på TV:n. Hittade IKEA KADRILJ på IKEAS hemsida och såg att textilen på rullgardinen släppte genom ljus och kunde förmodligen fungera bra som ett insynsskydd samt att KADRILJ har samma funktion som FYRTUR genom att de kan kopplas till IKEA gateway  och styras med mitt smarta hem.

Hur jag ska använda rullgardinerna

Självklart är det kul att kunna styra rullgardinerna med en fjärrkontroll men en av anledningarna till att jag sätter upp KADRILJ i TV rummet är att kunna ha möjlighet att styra dom i mitt smarta hem. Förhoppningsvis behöver jag inte använda fjärrkontrollen utan att de styrs med automatik när vi är hemma.

Installation och montering

Förutom rullgardinen fick jag en öppna/stäng fjärrkontroll inkl batteri CR2032, 1st Zigbee signalförlängare, monteringsfästen, ett batteri och en USB kabel.

Då jag redan har installerat och använder FYRTUR installerade jag inte Zigbee signalförlängare utan använder den som redan var kopplad till FYRTUR.

Styrning av rullgardinen med Home Assistant

Just nu styr jag rullgardinen med följande automation i Home Assistant.
När det är ljust ute dras rullgardinen ner och dras upp vid nattläge.

Kadrilj upphissad dagtid

Kadrilj nedhissad dagtid

Här hittar ni mer information om vad jag använder i mitt system:

Smarta Hem

About Claes