Home Assistant Energy – Energiförbrukning i huset

By Claes

Home Assistant Energy – Mäta Energiförbrukning i huset med pulsräknare

En produkt som jag saknar i mitt smarta hem är en pulsräknare för att mäta energiförbrukning i huset. När jag använde Vera Secure som kontroller till mitt smarta hem hade jag en pulsräknare från NorthQ men tyvärr fanns det ingen support för Athom Homey kontrollern. Jag har letat efter ett alternativ baserad på z-wave eller zigbee men tyvärr har jag inte hittat något som passar till mitt smarta hem. Det finns andra produkter på marknaden som t ex Aeotec energy meter men jag tycker att den är relativt dyr och jag behöver även hjälp med installation från en elektriker då det är en fast installation i elskåpet.

Pulsräknare för att läsa av energiförbrukning.

Mitt projekt att bygga en Pulsräknare kom efter ett att jag läst ett twitterinlägg ifrån Klaas Schoute som precis hade avslutat ett bygge av en pulsräknare för att just läsa av energiförbrukningen i huset.
Mitt projekt hittar ni här: Pulsräknare

Har använt pulsräknaren sedan i början på Maj 2021 och tycker att den har fungerat relativt bra men har haft svårt att få till en bra presentation på min Dashboard. Lösningen på mitt presentationsproblem verkar nu ändras med att Home Assistant precis släppte en ny release med just funktionen Energy usage och med Klaas Schoutes projekt som nu heter Home Assistant Glow

Home Assistant 2021.8.0 Feel the energy

Med Home Assistant 2021.8.0 som jag installerade fick jag nu upp en ny meny: Energy
För att konfigurera och välja vilka enheter som Energy ska använda hittar jag inställningar i:
Konfiguration -> Energy -> Electricity grid

Uppdatering av grafen sker 1 gång per timme.

 

På min Dashboard har jag en mätare som visar data direkt från pulsmätaren.

Länk till Home Assistant blog Energy Management in Home Assistant:
https://www.home-assistant.io/blog/2021/08/04/home-energy-management/

Länk till Home Assistant Glow på github:
https://www.home-assistant.io/blog/2021/08/04/home-energy-management/

Home Assistant ver 2021.9.1 – Energianvändande över tid

Med Home Assistant 2021.9 uppdaterades energisidan med lite fler möjligheter med att se energianvändande över tid. Nu kan jag välja att se dagens energiåtgång, veckans, månadens eller årets.

Energiförbrukning Smart plugs

Det går även att få in energiförbrukningen för enskilda smartplugs om dessa har funktionen att rapporterar energi. Har några Fibaro smartplugs med denna funktion och jag ville få in dessa i Home Assistant Energy. Det var lättare sagt än gjort och här fick jag läsa på och ta del av kunskapen som finns på Home Assistant forum.

Först fick jag använda integrationen Riemann sum integral. Länk: Integration – Riemann sum integral – Home Assistant (home-assistant.io)

Följande fick jag lägga till i min configuration.yaml för att få min smartplug som mäter energi till till min TV, sonos och övrigt som är inkopplat till det uttaget.

– platform: integration
    source: sensor.media_effekt
    name: MediaTVrum_energy
    unit_prefix: k
    round: 2
Därefter fick jag gå till Konfiguration -> Anpassningar -> Entitet -> Välja MediaTVrum_Energy och sätta Device class till energy.
Nu kunde jag gå tillbaka till: Konfiguration -> Energi -> Enskilda enheter och klicka på Add Device och nu kunde jag se och välja MediaTVrum_energy
När jag nu såg att denna smartplug rapporterade sin energiåtgång till Home Assistant adderade jag de övriga på samma sätt.
I ovan lista av alla individuella enheter är det inte bara Smart plugs. Har även fått in mina z-wave baserade termostater som sköter golvvärmen till hallen och badrummet: Heatit

Här hittar ni mer information om vad jag använder i mitt system:
Smarta Hem
Produkter
Athom Homey flows
Dashboard

About Claes