Organisera automationerna i Home Assistant med kategorier

By Claes

Kategorier i Home Assistant är en funktion jag har väntat på

Med uppdateringen 2024.4 kom det fler bra funktioner men kategorier är en funktion jag har saknat i Home Assistant. För att organisera mina automationer har jag döpt mina automationer i ett visst format. Med Kategorier kan jag nu få till en riktigt bra struktur där jag kan välja och filtrera de automationer jag vill visa.

Kategorier för Automationer

Hade först lite svårt att hitta vart jag kunde lägga till Kategorier men jag hittade funktion till slut på sidan Automatiseringar.

Inställningar -> Automationer och scener -> Automatiseringar – Filters.

Klickar jag nu på Filters, hittar jag en meny som heter Kategorier. Klickar jag på Kategorier får jag upp en + symbol Lägg till Kategori.

Kategorier i Home Assistant

Kategorier

Kategorierna bestämmer jag själv vad de ska heta och vilken Ikon de ska ha. Jag har börjat att kategorisera mina automation med efter Inomhusbelysning, Fasadbelysning, Energi, Funktion och Larm. Det finns säkert fler som kommer till men det är dessa jag börjar med i min installation.

Lägga till Kategori till en Automation

Precis till höger om Ikonen Filters finns det en Ikon och om jag hovrar ovanför den Ikonen ser jag texten Enter selection mode. Klickar jag på den kommer det fram boxar framför alla Automationer och jag kan nu välja en Automation. När jag har markerat automationen klickar jag på Move to Category Ikonen som finns längst upp till vänster på sidan bredvid Add Label och väljer kategorin som Automationen ska tillhöra.

 

Jag tycker att kategorier är en bra funktion och ett bra sätt att kunna organisera mina automationer

 

Läs mer om min Home Assistant installation: Home Assistant Kontroller

About Claes