Unifi kameror i Unifi Protect mjukvaran

By Claes

Unifi kameror samlas i UniFi Protect mjukvaran med en bra dashboard

Efter att jag monterat mina nya Unifi G5 Turret Ultra kameror var det dags att titta på Unifi Protect som är mjukvaran till kamerorna. Jag använder UNVR Network video recorder till mina kameror och det är i den enheten Protect är installerat.

Det är i Protect som jag ser alla kameror på en dashboard och gör alla inställningar för de enskilda kamerorna. Jag kan använda Protect både via Browsern och via en App som jag laddar ner i Store. Har inte använt mjukvaran så länge men efter lite test så tycker jag att Protect är väldig enkelt att sköta.

UniFi Protect med datorn

Det första jag gjorde var att ge UNVR en statisk IP adress. Jag loggar in på UNVR genom att använda min browser (Jag använder Microsoft Edge). Skriver in IP adressen till UNVR som i mitt fall är 192.168.1.200. Skriver in användarnamn och lösenord och sedan är jag igång!

När jag loggat in i UNVR kommer jag direkt till OS settings. Här ser jag mina installerade applikationer, Admins & Users, Unifi Devices, Console settings. Här ser jag också vilken version jag har på UniFi OS som är 3.2.12

 

Klickar jag nu på Protect kommer jag till Kamerornas Dashboard. Här ser jag alla mina kameror som visas på en grid till höger. Denna Grid kan jag ändra och sortera hur bilderna ska visas. Menyn längst till vänster tar mig till olika funktioner. Under Dashboard ikonen hittar jag mina kopplade kameror, Playback och Detekteringar.

 

 

Klickar jag på Ikonen enheter visas alla mina kameror som jag har lagt till i systemet. Här kan jag klicka på en kamera och göra inställningar som detekterings zoner, privacy zoner, smart detektering, upplösning på bilden mm.

 

Ikonen Playback tar mig till sidan där jag kan se en tidslinje för alla inspelningar.

 

Ikonen detekteringar tar mig till sidan där alla inspelningar finns där kamerorna har detekterat händelser i detekteringszoner. G5 Turret Ultra kameran har en funktion som heter AI event detections där kameran ser om det är en människa, djur eller bil som detekteras. Här kan jag välja om jag vill visa vilken typ av detektion som har hänt. I bilden nedan har jag valt att visa djur och ser när våran katt springer runt på tomten. Har inte testat detta så mycket men jag tycker att  kameran detekterar människor bra men djur verkar inte fungera alla gånger.

UniFi Protect Appen

Appen till iOS och Android är den som familjen använder. Alla i familjen kan logga in och har tillgång till kamerorna och alla funktioner.

Längst upp hittar jag detekteringar. Här kan jag klicka på vilken detektering jag vill se. Under detekteringar visas senaste inspelningen och under detta fält hittar jag kamerorna

Längst ner i appen finns ikonerna för Dashboard, Anslutna enheter, Detekteringar och Inställningar.

 

Andra inlägg om mitt projekt att byta övervakningskameror

Byter ut mina äldre övervakningskameror till UniFi

Installation av Unifi G5 Turret Ultra

About Claes