Byter ut mina äldre övervakningskameror till UniFi

By Claes

Nytt projekt här hemma där jag ska ersätta mina äldre AXIS kameror till nya UniFi G5 Turret Ultra kameror för övervakning av huset utomhus.

Jag byter ut mina äldre AXIX companion kameror här hemma. Skälet till bytet är att mina kameror som är av modellen Axis Companion Bullet LE inte kommer att supportas efter 2025. Efter många och långa funderingar väljer jag nu att gå mot en UniFi lösning istället för nya Axis kameror.

En anledning att det blev UniFi är att jag redan använder mig av UniFi nätverksprodukter och är redigt nöjd!! Ett annat stort skäl är att de har precis släppt en ny Ultra serie där priset vs prestanda blev den lockande faktorn

 

Mina önskemål på kamerorna här hemma:

Alla i familjen ska enkelt kunna se livestream och sparade klipp i en bra app.

Alla kameror ska ha lokal lagring mao ingen molntjänst som kostar pengar.

Alla kameror ska vara anslutna med ethernetkabel / PoE

Bra detektering för rörelse

Bra bild i dagsljus och mörker

Exkludera områden med digital pixling så att inte gatan och grannars tomt ses.

Koppling till mitt smarta hem system genom Home Assistant

Unifi G5 Turret Ultra Kamera

Beställningen lades på G5 Turret Ultra som kan placeras utomhus eftersom den är väderskyddad med IP66 klassning. Den har en upplösning på 2K (4MP). 30m mörkerseende med IR. Inbyggd mikrofon. AI händelse detektering. Anslutning till kameran görs med PoE med en max strömförbrukning på 4W. Operations temp är -30 till 50 grader C

Unifi NVR Network Video Recorder

Till skillnad från mina äldre Axis kameror där jag använder microSD som lagringsforum måste jag i UniFi fallet använda mig av en enhet som stöd för Unifi Protect mjukvaran och inbyggt minne. Min UniFi Dream Machine har inte stöd för Proetct och då valde jag att inhandla en UNVR med en hårddisk på 8TB.

Kabeldragning

Allt kablage var redan dragit till de äldre kamerorna. Ethernetkabel går från kamerorna till en patchpanel som sedan går till en UniFi switch med PoE. Switchen är av modellen Unifi Switch Lite PoE

 

Nu väntar jag hem beställningen och ska installera NVR med hårddisk och kameror under påsken. Det ska bli spännande att se resultatet och om mina önskemål på kameror infrias.

About Claes