Styr IKEA Rullgardiner med Home Assistant och DIRIGERA

By Claes

Jag styr IKEA Rullgardiner med Home Assistant för att få till funktioner som automatiskt solskydd, ändra läge när vi lämnar huset mm

Jag har haft mina IKEA Rullgardiner FYRTUR och KADRILJ under många år och jag är riktigt nöjd. Mina IKEA rullgardiner är kopplade till IKEA DIRIGERA och sedan till Home Assistant. På så sätt kan jag styra Rullgardinerna tillsammans med alla mina andra enheter som är ihopkopplade i mitt Smart Hem system.

FURTUR och Kadrilj är kopplade till IKEA DIRIGERA

Mina Fyrtur och Kadrilj är kopplade till IKEA DIRIGERA hubben. Till alla rullgardiner har jag även anslutit Öppna / Stäng Fjärrkontroll som även de är kopplade till DIRIGERA Hubben.

IKEA FYRTUR

Fjärrkontroll till IKEA rullgardiner

Bild på IKEA Dirigera hubb

Fyrtur och Kadrilj till Home Assistant med HomeKit Devices

För att få Fyrtur och Kadrilj som är kopplade till IKEA DIRIGERA att dyka upp i Home Assistant använder jag Home Assistant HomeKit Devices. Med HomeKit Devices i Home Assistant kan jag använda alla enheter som är kopplade till DIRIGERA i Home Assistant.

Exempel på automationer jag använder

T ex använder jag en ljussensor som sitter utomhus. När den ljussensorn detekterar ett ljus över 15000 lux kommer jag att dra ned rullgardinerna i sovrummet. På så sätt blir det inte riktigt lika varmt i rummen på sommaren.

 

En annan funktion som är kopplade till ungdomarnas rum är att när de lämnar huset rullas gardinerna upp automatiskt. Jag använder Home Assistant och geofence för denna automation. Har skrivit mer om platsbaserad automation här: Platsbaserade automationer med Home Assistant

 

En tredje funktion är att rullgardinerna dras ned i TV rummet när TV:n slås på. I TV rummet har vi installerat KADRILJ och den är lite insynsskyddade och dämpar solljus / reflexer på sommaren.

 

Läs mer om mitt smarta hem: Smarta Hem – Home Automation

About Claes