Hur styr jag färgerna på datorns fläkt, minne och kylare med Asus

By Claes

Hur styr jag färgerna på datorns fläkt, minne och kylare med Asus

Beroende på vilket moderkort som sitter i datorn är det möjligt att styra färgerna på datorns fläkt, minne och kylare med RGB kontakten. Jag har ett Asus moderkort i en av våra datorer av modellen ROG STRIX Z490-F Gaming. Moderkortet har RGB kontakter och kan styra färgerna på fläktarna, minnena som är monterade. Självklart bör fläktarna och minnena vara kompatibla med RGB funktionen om detta ska fungera.

Mjukvara

För att kunna styra färger, fläkthastighet mm laddar jag ner ASUS ARMOURY CRATE som finns som skrivbordsapp. Jag har laddat ned den i en Windows 11 installation och det fungerar bra. Mjukvaran tycker jag är lätt att hantera och förstå. Den ger en bra överblick över moderkortet, det som är kopplat, fläkthastighet, Temperaturer. Mjukvaran hittade jag på ASUS hemsida: ROG – Republic of Gamers|Sverige | The Choice of Champions (asus.com)

Dashboard för Asus Crate

Aurora Sync styr färgerna för de enheter som är kopplade

Längst upp till höger hittar jag Aurora Sync som styr färgerna jag vill ha. Kan välja mellan, statisk, Pulsera, Stroboskop, Färgcykler, regnbåge mm. Det är ganska kul att sitta och leka med dessa kombinationer. Se hur Fläktarna, Minnet och belysningen på moderkortet ändra färg tillsammans.

Aurora sync finns även som en egen sida i mjukvaran. Klickar jag på den triangelformade symbolen till vänster kommer jag till sidan. Här ser jag vilka enheter som syncas, t ex minnen, Moderkortets ledar och Fläktar som är anslutna.

Koppla Philips HUE brygga

Längst ner på Aurora sync sidan hittar jag även kopplingen till HUE brygga. Det går alltså att synka ASUS moderkortet RGB med en ansluten Philips HUE lampa. Det här har jag inte provat då vi idag använder Razer Chroma med HUE koppling.

Kompatibla moderkort och tillbehör

På Asus hemsida hittar jag alla Aurora kompatibla produkter. Moderkort ROG och ROG STRIX modeller, Laptops och tillbehör som deras Tangentbord, Hörlurar.
Länk till Asus kompatibla enheter sida: [ASUS Aura Creator] Aura Creator Compatible Devices | Officiell support | ASUS Sverige

 

 

Roligt med belysning när fläktar, minnen och lampor på moderkortet blinkar och ändrar färg samtidigt. Färdel då att ha ett Chassi som är genomskinligt så att man ser alla roliga effekter

 

Länk till: Hur hittar jag datorns specifikationer i Windows 11

 

Länk till hur hittar jag min IP adress: Hur hittar jag datorns IP adress i nätverket

 

Länk till adressen till routern: 192.168.1.1 eller 192.168.0.1 brukar vara Routerns IP-adress

About Claes