Byggde Egen Led-Ljusslinga till det smarta hemmet

By Claes

Byggde Egen Led-Ljusslinga till det smarta hemmet som fungerar med Home Assistant

Under 2021 byggde jag mig en egen LED-ljusslinga till mitt smarta hem som fungerar med Home Assistant. LED ljuset styrs av WLED som jag installerade i en D1 Mini Pro. Ljusslingan är en WS2801 med 50st adresserbara LEDar som lyser otroligt fint.

Det började med att jag byggde en för att ha till mitt smarta hem för att visa notifikationer samt vanlig belysning. Det slutade med att barnen ville ha varsin för att ha en styrbar ledljus i deras rum. WLED är riktigt coolt och det är relativt enkelt att bygga en egen.

Vad använder jag

D1 Mini Pro
WS2801 (50st LED) 15W vid full ljusstyrka vitt sken
Strömförsörjning blev en 5V 3A adapter. Borde ha en 4A för att ha lite marginal för WS2801 15W.
4-pin JST kabel
Batterieliminatorkontakt (skruvterminal)

ws2811 och D1 mini pro

En lödstation och lite lödtenn för att koppla WS2801 till D1 Mini och adaptern.

För att skydda kretskort och få till en lite snyggare installation monterade jag allt i en apparatlåda. Borrade hål för sladdar och kontakter och sedan förslöt jag med medföljande skruvar.

WLED appen

WLED appen laddade jag ner via iOS store och den heter wled-native. Det är med appen och broswern i datorn som jag kan sätta upp och konfigurera slingan samt leka med alla effekter. Här kan jag även göra egna effekter och spara för att sedan använda i Home Assistant.

WLED appen i mobilen

WLED i Home Assistant

I Home Assistant använder jag WLED för att göra olika notifikationer. Jag har olika ljus och effekter beroende på om någon ringer på ringklocka, om internet är och funktioner för Larmet. Det senaste projektet jag har gjort var att skapa en wake up alarm funktion som tänder lampan svagt när väckarklockan ringer för att sedan öka i intensitet.

När den inte ger någon notifikation använder jag den som en vanlig lampa.

wled i IKEA lampa

Här har jag lagt slingan i en äldre IKEA lampa. Tyckte det blev ganska bra då glaset är frostat.

Länk till WLED där jag hittade all information för mitt projekt: Welcome to WLED – WLED Project

Videon nedanför är en kort film på olika effekter

 

Läs mer om mitt smarta hem: Smarta Hem – Home Automation

 

Läs mer om min Home Assistant installation: Home Assistant Kontroller

About Claes