IKEA RODRET Trådlös strömbrytare med DIRIGERA

By Claes

Testar IKEA RODRET Trådlös strömbrytare med dimmerfunktion med DIRIGERA

Blev lite nyfiken på IKEA RODRET som är IKEAS senaste Trådlös strömbrytare med dimmerfunktion. Jag har ett antal äldre på/av fjärrkontroller och de har fungerat fint i mitt hem men varför inte uppdatera till en ny variant. Vid första anblicken så är den stora skillnaden storleken. Rodret är betydligt större än den äldre TRÅDFRI fjärrkontrollen men funktionen verkar samma. Funktionen på IKEA RODRET är av/på, dimma.

Spec:
Modell: RODRET trådlös dimmer
Typ: E2201
Batteri: 1x AAA (ingår ej vid köp)
Kommunikation: Zigbee
IP-klass: IP44

 

På baksidan av RODRET sitter en lucka och under luckan hittar jag plats för batteriet och parkopplings knappen. Batteriet är av typen AAA och det ser jag som en fördel istället för CR2032 som den äldre modellen använder.

Fjärrkontrollen ligger bra i handen och knappen I är nedsänkt vilket gör att det är lätt att trycka på rätt knapp ifall det är mörkt.
Knapp I har funktionen: på, vid långt tryck ökar ljusstyrkan
Knapp O har funktion: av, vid långt tryck minskar ljusstyrkan

 

En bild på Rodret och den äldre TRÅDFRI modellen

Installation i Dirigera

Installationen i IKEA DIRIERA är otroligt enkelt. Öppnar IKEA Home Smart appen och klickar på + symbolen längst upp i högra hörnet. Lägg till en produkt -> Fjärrkontroller -> RODRET. När jag har valt RODRET följer jag bara med i instruktionerna. Har sagt det förr men det är värt att upprepas. Jag tycker att IKEA har gjort denna process extremt enkel. Bra och tydliga instruktioner i appen!

 

Har adderat RODRET i mitt rum som jag kallar test.

För att testa funktion kopplade jag RODRET med en IKEA Lampa TRÅDFRI Bulb E27 WW Globe 806lm. Fungerar bra att slå på och av lampan samt dimma. Tycker att det är en bra känsla i knapparna när jag trycker på dom.

 

RODRET kan absolut vara den som ersätter mina äldre TRÅDFRI on/off brytare när de slutar att fungera.

Läs mer om mitt smarta hem: Smarta Hem – Home Automation

About Claes