Använder Home Assistant Sun integration i automation

By Claes

Jag använder Home Assistant Sun integration i automation som villkor för att detektera ljust eller mörkt ute

Jag har en automation för att detektera ljust eller mörkt ute. Denna automation använder jag för att slå av eller på fasadbelysningen samt trädgårdsbelysning. För att mäta ljuset använder jag Philips hue utomhussensor samt att jag har hjälpare i Home Assistant där jag kan sätta ett värde hur mycket ljus det ska vara för mörkt resp ljust ute. Nu på senare tid har jag upptäckt att den går från mörkt till ljust ute för tidigt. Vad som felar är att jag upptäckte att sensorerna mäter över 100 lux när det är mörkt ute runt 06:00-07:00 (November).

Detta resulterar i att mina hjälpare i Home Assistant detekterar ljust ute och fasadbelysningen slås av. Att sensorerna detekterar ljus är troligtvis pga bilar som kör förbi. För att sätta ytterligare villkor tänkte jag använda mig av integrationen Sun i Home Assistant.

Integrationen Sun

Det här är första gången jag använder integrationen sun. Det finns 2 olika events: solnedgång eller soluppgång. Som state kan jag använda mig av ovanför horisonten eller nedanför horistonten.

För min automation kommer jag nu lägga till under horisonten som villkor i mina automation för ljust resp mörkt ute.

Villkor är tillstånd:
Entitet: Sun
Tillstånd: Under horisonten

Nu kan jag förhoppningsvis undvika att automationen slår på ljust läge när det fortfarande är mörkt ute.
Länk till integrationen sun: Sun – Home Assistant (home-assistant.io)

 

Läs mer om min vad jag använder i Home Assistant: Home Assistant Kontroller

About Claes