Bytet från SD-kort till SSD på Raspberry Pi 4 gick inte som planerat

By Claes

Bytet från SD-kort till SSD på Raspberry Pi 4 gick inte som planerat

Ibland går inte allt som tänkt och mitt byte från SD-kort till SSD för att köra Home Assistant har kantats med problem. Själva installationen gick som smort och det var inga problem med installationen. Home Assistant startade upp fint och rullade men efter några dagar började Home Assistant sporadiskt starta om och frysa vilket resulterade i att automationer blev missade. Det enda sättet att komma igång igen var att bryta strömmen och starta om igen.

 

Jag hade läst hur viktig strömförsörjningen var och köpte en ny original adapter som ger 3A. Då hade jag kopplat SSD direkt till USB 3.0 porten på Raspberry Pi 4. Trots en ny strömförsörjning fortsatte problemen men i en mindre omfattning. Om jag har förstått rätt så kan den interna strömförsörjningen max ge 1.2A ut på alla USB-portar på en Pi4. Jag har idag utrustning på tre av fyra USB-portar. SkyConnect och Aeotec z-stick Gen 5+ inkopplade på de två USB2.0 portarna och SSD disken kopplad via USB 3.0 porten. Min funderingar är att om det vid vissa tillfällen går åt mer ström än vad portarna klarar av att ge.
Raspberry Pi 4 med SSD skyconnect och Aeotec z-stick gen5+

 

Vad jag har gjort nu är att kopplat in en USB-hub med egen strömförsörjning. Nu får SSD disken ström från hubben istället för direkt från Raspberry Pi USB port. Nu är min SSD kopplad till en USB-hub och USB-hubben är kopplad till Raspberry Pi 4.
Raspberry Pi 4 med USB hub

Nu ska jag testa denna lösning och se om det fungerar bättre!

 

Länk till min installation: Home Assistant Raspberry Pi 4 SSD Installation

About Claes