Home Assistant Raspberry Pi 4 SSD Installation

By Claes

Byter mitt MicroSD kort till SSD på Raspberry Pi 4 för Home Assistant

I mitten på 2020 köpte jag en Raspberry Pi 4 och ett nytt MicroSD kort för att ersätta min äldre Pi 3. Home Assistant har fungerat felfritt men jag har märkt sedan någon månad tillbaka att det går långsamt att få fram loggar och uppdateringar tar lång tid. Jag har ett MicoSD kort som backup ifall något skulle hända men jag hade även en SSD här hemma som inte användes till något så varför inte ansluta SSD istället för ett SD-kort.

Samsung SSD

Vad behöver jag för att migrera från MicroSD till SSD

SSD disk: Jag hade en Samsung EVO 250GB liggandes som jag nu använder

Sata till USB 3.0 kontakt/adapter: Kontakten hade jag inte hemma och fick fara iväg till Kjell & Cpmany. Tyvärr fanns den kabeln jag hade tittat på inte i lager utan köpte en Plexgear Hårddiskkabinett 2,5” USB 5 Gb/s. Ärligt så kommer jag ersättas denna adapter så fort som möjligt pga av usel kvalitet enligt min mening.

Extra MicroSD-kort: Använder ett extra MicroSD för att ändra Boot läge på Pi 4.

Raspberry Pi Imager som jag laddade ner här: Raspberry Pi – Home Assistant (home-assistant.io)

Hur bytte jag från MicroSD till SSD
  1. Skapade en fullständig Backup på Home Assistant och ladda ned backupen på datorn. Troligtvis det viktigaste momentet då det inte är roligt om något går fel och ingen backup finns
  2.  Skriva Home Assistant på SSD disken. Startade Raspberry Pi Imager -> Valde Home Assistant (RPi 4/400) -> Valde SSD disken -> Klickade på skriv
  3. Skriva Bootloader till mitt tomma MicroSD kort. Raspberry Pi Imager-> Valde USB Boot -> Valde MicroSD kortet -> Klickade på skriv
  4. Stängde av Raspberry Pi 4 och tog ut MicroSD kortet
  5. Monterade MicoSD kortet med Bootloader och startade Pi 4. Väntade tills den gröna leden började blinka (ca 30sekunder)
  6. Stängde av Pi 4. Tog ut MicroSD kortet med Bootloader och monterade SSD i USB porten och startade.
Pi 4 Boot SSD

Lite nervöst var det men Pi 4 bootade från SSD och Home Assistant startade med en ren installation. Vid uppstarten vill Home Assistant ha ett flertal uppgifter som användarnamn mm och här skrev jag bara in test i alla fält så att jag kom igång. När Home Assistant var installerat laddade jag ner backupen från datorn och gjorde en restore. Nu blev det en nervös väntan på ca 50minuter innan Home Assistant startade och allt fungerade!!

Allt klart och nu har jag en SSD på 250GB istället för ett MicroSD på 64GB. Vad jag ska göra nu är att leta efter ett Pi 4 Case där även SSD disken får plats.

 

Uppdatering 2023-09-04:
Efter installation började Home Assistant att fungera mindre bra så jag har bytt från SSD till ett nytt SD kort. Problemet som jag såg var att Home Assistant startade om helt sporadiskt. Jag tror att problemet är strömförsörjningen och jag måste köpa en kraftigare. Letar nu efter en laddare som kan ge 3A. Efter att jag köpt en ny laddare gör jag ett nytt försök.

 

Uppdatering 2023-09-09:
3A strömförsörjning för att driva Raspberry Pi 4 är inhandlad. Nu har den fungerat felfritt under några dagar!

 

Uppdatering 2023-11-05:
Har inte varit helt nöjd med lite olika oförklarliga driftstopp. Har nu installerat en USB-hub som har extra strömförsörjning. Med USB-hubben får SSD disken ström från hubben istället genom Raspberry Pi.

 

Uppdatering 2023-11-12:
Nu har jag kört SSD via USB-hub som har extra strömförsörjning och allt har fungerat klockrent. Inte ett strul på över en vecka.
Inlägg om USB-hubben: Bytet från SD-kort till SSD på Raspberry Pi 4 gick inte som planerat

Läs mer om min installation av Home Assistant: Home Assistant Kontroller

About Claes