Fibaro Wall Plug med Home Assistant

By Claes

Jag använder Fibaro Wall Plug med Home Assistant och Z-wave JS

Fibaro Wall plug är en av mina favoriter här hemma när det gäller Smart plug. Jag har använt dessa z-wave baserade brytare under lång tid och jag är riktigt nöjd för att de har alltid fungerat bra! Om jag minns rätt använde jag dom med min Vera, sedan Homey och nu använder jag Fibaro Wall plug med Home Assistant och Z-wave JS. Fibaro Wall Plug är liten och smälter fint in i eluttagen samt har en fördel i att den mäter energi.

På framsidan av Wall plug finns en LED där färgen ändras beroende på effekten. Kul grej att kolla på i början men jag tycker mest att det är en gimmik.

Fibaro Wall Plug

Dimensioner: 43mm bred och 64mm djup
Kommunikation: z-wave
Läs mer om spec på Fibaros sida:

Fibaro Wall Plug är anslutna till Aeotec z-stick Gen5+ z-wave som är monterad i Raspberry Pi 4
Z-wave kontroller
Och i Home Assistant använder jag Z-wave JS

 

Liten jämförelse mellan storlekar mellan Smart plug jag har i huset och Fibaro är den som är betydligt minst och fungerar bra i ett vanligt Eljo uttag

Fibaro Wall plug i Home Assistant

Kontroller i Home Assistant blir en switch med av och på funktion. Sensorer är energimätning.

Fibaro wall plug med home assistant

Automationer med Fibaro Wall plug

Jag använder en mängd olika automationer beroende på vart och hur jag använder Fibaro wall plug. För diskmaskinen är det mest en kosmetik automation där jag triggar en boolean till av och på för att visa att diskmaskinen är igång på Dashboarden. För att skapa den automation mäter jag energi via wall plug och kan då detektera när diskmaskinen diskar eller är i stand by.

Jag använder Fibaro wall plug till media och sonos för att stänga av dessa vid nattläge och när ingen är hemma. På så sätt kan jag reducera energiförbrukningen.

Inställningar

Det finns en hel del inställningar jag kan göra via Z-wave JS. För att göra dessa inställningar måste jag gå via Z-wave JS addon för dessa nås inte direkt via entiteten. Jag kan t ex göra inställningar om wall plug alltid ska vara på så att jag inte kan stänga av den via användarinterfacet (dasjboard). Detta kan vara bra på smart plugs som jag har på kyl och frys. Kan även göra lite inställningar hur LED ringen ska bete sig vid on och off.

Läs mer om min installation av Home Assistant: Home Assistant Kontroller

Läs mer om vilka z-wave enheter jag använder: Z-wave kontroller, Sensor, Switch, Smart plug, termostat

About Claes