Fibaro Rörelsesensor med Home Assistant

By Claes

Jag använder Fibaro Rörelsesensor med Home Assistant och Z-wave JS

Jag har haft och använt Fibaro Rörelsesensor under många år. Jag tror att den första jag köpte var 2018 och den kopplade jag mot Homey. Nu använder jag Fibaro Rörelsesensor med Home Assistant och jag är relativt nöjd förutom att jag tycker de äter batterier samt att jag inte tycker att räckvidden vid detektion är så bra men det fungerar i mindre rum. Jag har 4st sensorer som är placerade i sovrum samt en är placerad i en mindre hall.

Mitt på sensorn finns det en LED som tänds upp vid rörelse. Blir ett ganska coolt ljus och sensorn ser ut som ett öga.

Fibaro rörelsesensor FGMS-001

Kommunikation: Z-wave
Funktion: Rörelse, temperatur och ljus
LED: ledljus som går att ställa in, olika färger vid rörelse/Temp
Batteri: CR123A
Storlek: 47.7mm x 46mm

Fibaro Rörelsesensorer är anslutna till Aeotec z-stick Gen5+ z-wave som är monterad i Raspberry Pi 4
Z-wave kontroller
Och i Home Assistant använder jag Z-wave JS

Fibaro Rörelsesensor i Home Assistant

Sensorer som dyker upp i Home Assistant. Rörelsesensor, Ljus och Temperatur. Även ett flertal som jag inte har en aning om vart de kommer ifrån.

Home Assistant Fibaro rörelsesensor

Z-Wave JS

För att göra inställningar hur sensorn rapporterar och pollas måste jag gå till Z-wave JS Addon. Här kan jag även göra inställningar hur LED ska visas, Hur känslig sensor ska vara vid rörelse, Blind time och hur många pulser sensor ska detektera innan den rapporterar Rörelse. Alla inställningar finns under Configuration v1 fliken.

Fibaro rörelsesensor Automationer i Home Assistant

Jag har inga specifika automationer i Home Assistant. Mina Fibaro rörelsesensorer ingår i grupper för rörelse, ljus och temperatur. De är även inkluderade i Alarmo larmpanelen som jag använder för mitt egna larm här hemma.

Läs mer om min installation av Home Assistant: Home Assistant Kontroller

Läs mer om vilka z-wave enheter jag använder: Z-wave kontroller, Sensor, Switch, Smart plug, termostat

About Claes