Erfarenheter av Ubiquiti UniFi

By Claes

Mina Erfarenheter av UniFi efter flera år med deras wifi och nätverksprodukter

2019 köpte jag min första UniFi router som är modellen UniFi Dream Machine (UDM). Jag skriver är modellen eftersom jag inte har använt någon annan router i mitt hemmanätverk sedan dess. Innan UniFi Dream Machine har jag haft routrar från D-Link, ASUS, Sagem, Netgear F-secure men tyckte alltid att det var något som inte fungerade som jag ville eller saknade någon funktion. Efter installationen av UDM har allt fungerat, jag har inte saknat någon funktion och det har varit lätt att bygga ut systemet för att passa i mitt hemmanätverk.

Produkter jag använder i mitt Hemmanätverk

Router: UniFi Dream Machine (UDM)

AP: UAP-AC-Lite och UAP-FlexHD

Switchar: 3st USW-Flex-Mini och 1st USW-Lite-16-PoE

Information presenteras på en bra dashboard där jag enkelt hittar sidor som Nätverk Topologi, UniFi Enheter, Klienter, Insikter om säkerhet och Insikter om Wifi

Bild på UniFi Dashboard i nätverk

Via Dashboarden kan jag se status på alla enheter, göra modifieringar, ställa in brandvägg, se portar på switchar mm.

Router

Routern som jag använder är en Dream Machine Pro. Designen tycker jag är snygg, ren och enkel utan antenner på utsidan. På baksidan hittar jag 5st portar. 4st LAN-portar och en WAN-port. På baksidan finns uttaget för strömförsörjningen.
Unifi Dream Machine

Switchar

Jag har fokuserat på att dra kabel i hela huset och använda ethernetkabel till de flesta enheter som har en ethernetport. För att klara av det behöver jag switchar och jag har installerat en 16-portar switch vid min patchpanel och sedan har jag spridit ut 5-ports switch i rum där de behövs.

Bild på Unifi 16-port switch

Bild på Unifi 5-port switch

Switcharna är enkla att sköta och via dashboarden kan jag gå in och göra inställningar på portar, Toggla de portar som är PoE, se vilka enheter som är anslutna och knyta enskilda portar till olika nätverk. T ex har jag ett nätverk för mina IoT enheter och vissa saker är anslutna via kabel.
bild på inställningar i en unifi switch

Accesspunkter

Huset som jag bor i är avlångt och fibernoden är placerad i ena ändan av huset där router är placerad. Detta gör att jag inte får Wifi täckning i hela huset och för att skapa en bra Wifi täckning med bra signal använder jag två accesspunkter.

Flex-HD på bilden ovanför är placerad i en bokhylla och sedan har jag en AC-Lite som är takmonterad.

Har placerat mina accesspunkter enligt bilden nedan och mätt signalstyrka med Unifi WiFiMan i min telefon.

 

Mina Erfarenheter med UniFi

Mina erfarenheter är bara goda. UniFi produkterna i mitt hemmanätverk fungerar och det är sällan det är några problem. Systemet är lätt att sköta och enkelt att lägga till nya produkter för att utöka nätverket. En nackdel som jag ser är att det är relativt dyra produkter

Läs mer om mitt hemmanätverk: Hemmanätverk

About Claes