Närvaro och Zoner i Home Assistant

By Claes

Närvaro och zoner i Home Assistant är en central funktion i mitt hem

Att använda närvaro och zoner i smarta hem systemet är något som jag tycker förenklar och möjliggör finurliga automationer. Att systemet kan avgöra om någon är hemma eller borta är väldigt centralt och en nyckelfunktion för många av mina automationer. Jag har automationer som bara fungerar om alla är hemma och tvärtom. Jag har automationer när någon lämnar huset på morgonen och när någon kommer hem på eftermiddagen.

En Automation är t ex när barnen lämnar huset och ska till skolan eller jobbet. Då ser Home Assistant till att dra upp rullgardinen samt släcka belysningen. En annan Automation är när alla lämnar huset stänger Home Assistant av belysning och sätter ventilation på låg för att spara energi (Bortaläge)

Vad behövs för närvaro och zoner ska fungera
  1. Att jag kommer åt Home Assistant utan Wifi. Min iPhone behöver komma åt Home Assistant med mobildata. Det finns lite olika sätt att skapa en anslutning men jag har valt att använda Home Assistant Cloud. Det kostar en slant varje månad men då vet jag att jag får en säker anslutning till min Home Assistant server samt att jag även stödjer Nabu Casa i deras utveckling av nya funktioner.
  2. Installerad Home Assistant Companion Mobile App på telefoner som ska användas.
  3. Skapa Personer
  4. Satt upp en hem zon i Home assistant
Mobilapp och personer

När jag har loggat in i Home Assistant med min telefon skapas en enhet för min telefon och en device tracker som använder mobilens GPS.

Jag kan nu skapa en person i Home Assistant

Klickar jag på användaren C får jag upp en ny dialogruta där jag kan välja vilken enhet Home Assistant ska spåra.

Skapa Zoner i Home Assistant

Att skapa en zon i Home Assistant går jag till Inställningar -> Områden och zoner -> Zoner. Här kan jag nu ställa in min Zon för hemmet. Det betyder att om jag är innanför den blåa cirkeln är jag hemma och är jag utanför cirkeln är jag borta. En grundläggande regel är att jag måste ha min mobil med mig för att detta ska fungera.

Här kan jag även lägga till andra zoner ifall jag vill att Home Assistant ska trigga ifall jag är på jobbet, skolan eller någon annan plats.

Home Assistant karta

Hemmaläge och bortaläge

Jag har skapat en funktion som detekterar om någon är hemma eller om alla är borta. För att skapa denna funktion gjorde jag en grupp av alla mina enheter som spåras av Home Assistant. Tyvärr kan jag inte göra denna grupp som en hjälpare utan fick gör den i config.yaml.

group:
  Group_Närvaro:
    entities:
      – device_tracker.xx
      – device_tracker.xx
      – device_tracker.xx
      – device_tracker.xx

Denna grupp fungera som följande. Är någon hemma markeras gruppen som Hemma. Är alla enheter i gruppen borta markeras gruppen som borta.

Vill jag skapa en automation när jag lämnar en zon skapar jag först en Händelse och sedan kan jag skapa en åtgärdLäs mer om mitt smarta hem: Smarta Hem – Smart hem system – Home Automation

Läs mer om vad jag använder i Home Assistant: Home Assistant Kontroller

About Claes